Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kurator: Vi måste prata med barnen om våld på nätet

01:56. Tre skottlossningar – två döda. På bara tio dagar har stadsdelen Rinkeby drabbats hårt av det dödliga våld som följer i de kriminella gängkrigens spår.

Både i Järvaområdet och på andra platser i Stockholm oroar sig lärare och anhöriga för hur barn exponeras för gängvåldet i sociala medier. Bris kurator Jonas Söderlund anser att det är viktigt att prata med sina barn om vad de ser på nätet.

Det var för två år sedan som högstadieläraren Sara, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, för första gången kom i kontakt med gängkonflikten i Järvaområdet. En elev ville hålla en redovisning om en rappare från området.

– Då visste jag inte vem rapparen var. Det var hemska texter som handlade om polishat och våld.

Efter redovisningen började Sara följa personen på Instagram. I höstas spreds en film där han blir grovt förnedrad av vad som påstås vara ett rivaliserande kriminellt gäng, och som enligt Sara sågs av flera elever.

Läs mer: ”Gängkonflikten förvärras av sociala medier” 

Hon har bara pratat med ett fåtal elever om den – men tror att många fler hänger med i vad som händer i den kriminella världen. Hon uppfattar även att ungdomarna på hennes skola har mycket större kännedom om vapen än vad de hade tidigare.

– De slänger sig med tekniska termer och namn på pistoler. Jag tror att referensramen för vapen är bredare i dag.

Läs mer: Expert: Kriminella använder sociala medier som alla andra 

Mohamed Nuur.
Mohamed Nuur. Foto: Magnus Hallgren

I själva Järvaområdet sprids nyheter om kriminalitet och våld fort på sociala medier – även ner till unga åldrar, menar stadsdelspolitikern Mohamed Nuur (S).

– Efter skjutningen i måndags spreds en film på den avlidne på nätet. Det kommer att snackas om det på fritids, i skolan och på skolgården. Efter mordet såg jag skräcken hos de äldre ungdomarna. Föreställ dig då hur en tioåring reagerar.

Fler boende på Järva har reagerat efter DN:s artiklar, men ingen av dem vill ha sitt namn i tidningen. Några röster:

– Det är oerhört konstigt att vuxna i skolan talar så lite om det som händer med eleverna. Tror de att barnen inte vet eller har tankar och känslor kring det har de fel.

– Alla ungdomar i ”orten” följer de konton som sprider våld och som romantiserar kriminalitet. Nu krävs det en långsiktig plan för att satsa på nästa generation.

– Det finns 100 personer som kan hoppa in ifall en annan kriminell dör eller försvinner. Vi har fullt med ungdomar som ser upp till detta liv och vill vara som dem, samma kläder, pengar, droger.

Jonas Söderlund, kurator på Bris, menar att det är viktigt att prata med sitt barn om man misstänker att de tar del av kriminalitet och våld i sociala medier.

– Det är lätt att man bara förbjuder och inte låtsats om det, men det är viktigt att man öppnar upp och för ett samtal om vad barn upplever på nätet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.