Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kurdiska demonstranter tog sig in till TT

Polisen talar med demonstranterna inne på TT.
Polisen talar med demonstranterna inne på TT. Foto: Henrik Montgomery

En grupp på mellan 15 och 20 kurdiska demonstranter satte sig på tisdagseftermiddagen i nyhetsbyrån TT:s reception och vägrade lämna den. Polis fick till sist demonstranterna att frivilligt lämna lokalen.

Händelsen inträffade vid 17.20-tiden på tisdagen då demonstranterna trängde sig in när en person var på väg ut. Trots att de efter det kunde ha fortsatt in i TT:s redaktionslokaler valde demonstranterna att sätta sig i receptionen:

– Till en början försökte vi själva få demonstranterna att lämna receptionen men när de inte gjorde det kontaktade vi polisen, säger Lars Brandelius, nyhetschef på TT till DN.

Enligt uppgifter till DN är ockupationsförsöket en demonstration mot händelserna i Turkiet och president Erdogan.

– Vi för gärna en dialog med olika grupperingar om vad vi skriver och skickar ut på vår nyhetslina. Men det ska ske på ett sansat och bra sätt, inte genom att man på ett olagligt sätt tar sig in i våra lokaler, säger TT:s vd och chefredaktör Jonas Eriksson.

Polisen kom till platsen klockan 17.46, 23 minuter efter larm. Patrullen, där en yttre kommissarie ingick, hade då varit på ett uppdrag på Lidingö.

– När det rör sig om politiska demonstrationer så vill vi skicka vår spetskompetens och den patrullen befann sig på en ambassad just då, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisens kommunikationscentral.

Händelsen bedöms som olaga intrång och olaga demonstration.

Strax efter 18 var de sista demonstranterna ute ur receptionen. Då hade polisen identifierade de inblandade.

– Det som hänt är givetvis obehagligt och obehöriga ska inte ta sig in på det sättet, men allt gick lugnt till trots allt, säger Lars Brandelius.

Säkerhetspolisen är informerad om händelsen:

– Vi följer det som händer eftersom det rör sig om en redaktion, säger Sirpa Franzén, presschef på säkerhetspolisen.

Är ni särskilt intresserade för att det rör sig om en kurdisk demonstration?

– Vi är inte särskilt intresserade av den här gruppen utan det är det faktum att det rör sig om en redaktion som gör att vi är engagerade.

En liknande händelse inträffade den 16 december då 14 kurdiska demonstranter tog sig in i riksdagens huvudentré.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.