Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 00:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kvinna-allvarligt-skadad-efter-mordforsok/

STHLM

Man avvek från psykiatrisk avdelning – försökte strypa kvinna

En 25-årig man som vårdades på en låst psykiatrisk avdelning på Huddinge sjukhus rymde under en ledsagad promenad i söndagskväll. Bara en halvtimme senare gick mannen till attack och försökte strypa en 50-årig kvinna. Hon angreps i sin egen trädgård när hon skulle gå ut med soporna.

Det var vid 19.30-tiden på söndagskvällen i Tullinge, Botkyrka kommun, som den 50-åriga kvinnan, enligt polisen, skulle gå ut med soporna.

På väg mot soptunnan blir hon överfallen hon i sin egen trädgård. Hon misshandlas och sedan försöker den för henne okände mannen strypa henne. Kvinnan förlorar medvetandet.

Hennes anhöriga har dock hört att det pågår någon form av tumult i trädgården. En person lyckas övermanna 25-åringen och håller fast honom medan en annan anhörig larmar polis och ambulans.

När polis kommer till platsen tar man över gripandet.

Mannen är nu anhållen, misstänkt för mordförsök och ska höras under måndagsförmiddagen. Han vårdades på en låst psykiatrisk avdelning på Huddinge sjukhus.

Stockholms läns sjukvårdsområde bekräftar att en man som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, avvek från en ledsagad promenad på sjukhusområdet vid 19-tiden på söndagen.

– Han eftersöktes enligt de rutiner som gäller. Kort därpå kontaktades mottagningen av polis som berättade att mannen gripits. I nuläget bedömer vi att personalen följt gällande rutiner, men händelsen kommer att utredas, säger Jessica Fremnell, på Stockholms läns sjukvårdsområdes presstjänst.

Mannen hade inte bedömts vara akut våldsbenägen.

– Det som hänt är mycket olyckligt. När den interna utredningen är färdigt får vi ta ställning till vilka åtgärder som kan tänkas bli aktuella, säger Jessica Fremnell.

Ämnen i artikeln

Botkyrka
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt