Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kvinna dog efter förlossning – barnmorskemottagning kritiseras

En gravid kvinna drabbades av komplikationer vid förlossningen och avled senare. Barnmorskemottagningen i Norrtälje och BB Sophia får nu kritik.

Händelsen inträffade 2014 på BB Sophia. Vid förlossningen drabbades en kvinna av komplikationer och på grund av syrebrist fick kvinna hjärnskador och avled senare.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar nu BB Sophia och vårdbolaget Tiohundra, som driver barnmorskemottagningen i Norrtälje. IVO identifierar brister i planering, ledning och kontroll av verksamheten vid BB Sophia.

Kvinnan gick under graviditeten till barnmorskemottagning i Norrtälje, och där har vårdbolaget Tiohundra brustit i säkerhetsarbetet då patienten var en riskpatient ur förlossningssynpunkt. Det borde ha lett till en läkarbedömning och eventuellt vidare utredning, menar IVO.

IVO konstaterar också att barnmorskemottagningen inte följt Stockholms läns landstings riktlinjer för mödrahälsovård, när det gäller kraven på att mäta livmoderns tillväxt.

– I det här fallet har vi brustit i vårt patientsäkerhetsarbete, vilket är ytterst allvarligt och förstås helt oacceptabelt, säger Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare vid Tiohundra i ett pressmeddelande.

Tiohundra ska senast den 29 januari svara IVO och redovisa vilka åtgärder som vidtagits. Enligt vårdbolaget ska redan förändringar ha genomförts, som att det görs dubbla mätningar av magar och extra ultraljud beställs vid osäkerhet om fostrets vikt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.