Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kvinna-far-tillbaka-intakter-fran-prostitution-i-unik-dom/

STHLM

RÅ: Högsta domstolen bör pröva prostituerads rätt till intjänade pengar

Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar om en kvinna som tvingats till prostitution av två män ska få tillbaka pengarna som de tjänat på att sälja henne. 

– Vi har ingen åsikt i sak, men det är en rättsligt intressant fråga, säger My Hedström, byråchef på RÅ.

Sommaren 2018 togs en då 21-årig kvinna från Rumänien till Sverige av två män, med syfte att utnyttjas i prostitution. Redan första kvällen hade kvinnan sin första träff med en köpare, och under hösten fortsatte de två männen att tvinga kvinnan att sälja sexuella tjänster till män i Stockholm och Roslagen. Mötena skedde i lägenheter som hyrts via Airbnb i Stockholm och Uppsala, kommunikationen skedde genom en kontantkortsmobil och betalningen skedde med kontanter.

Under sin tid i männens våld drog kvinnan in hundratusentals kronor. I hovrätten dömdes männen till fängelse och utvisning, och en tredje person dömdes till fängelse för våldtäkt mot kvinnan. Ett tiotal sexköpare som utnyttjat kvinnan dömdes till dagsböter. Men kvinnans begäran, om att få tillbaka de pengar som männen tjänat på att sälja henne avslogs.

Pengarna har belagts med kvarstad för att säkerställa att kvinnan får det skadestånd på 180.000 hon tilldömts.

De båda männen har överklagat hovrättens dom och vill att HD friar dem helt eller att påföljden sätts ner. De vill också att beslutet att förverka pengarna hävs och att skadeståndet till kvinnan sänks.

I överklagandet till HD menar en av männens advokat att han och kvinnan var väldigt kära i varandra och att hon helt och hållet var med på att prostituera sig. Advokaten anser att det är ”viktigt för rättstillämpningen” att reda ut detta, men både hovrätt och tingsrätt har anset att det är bevisat att så inte var fallet. Mannen lurade hit kvinnan i syfte att utnyttja henne.

– I de delarna avstyrker vi prövningstillstånd helt och hållet, säger My Hedström.

Däremot anser alltså RÅ att det är av vikt att frågan om kvinnan har rätt till pengarna som hon tjänat in är viktig.

– Det vore intressant att få belyst vad som gäller, inte minst för att det är en situation som inte är ovanlig numera. Kvinnan anser att hon har bättre rätt till dem än staten som ju belagt dem med kvarstad. Det vore bra om vi kan få besked om den saken, säger My Hedström.

Tidigare har en domstol i Norge fastslagit att prostituerade haft rätt till att få tillbaka intäkter från sin verksamhet som gått till människohandlare. Eftersom det inte är ett brott att sälja sex, utan bara att köpa sex, har kvinnan inte gjort sig skyldig till något brott. Hovrätten har gjort bedömningen att återbetalningen inte förstärker det olagliga ledet att köpa sexuella tjänster, och att återbetalning således är möjligt.

Läs mer: Polisen jagar prostituerade: ”Vi jobbar med att ta bort varan”