Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kvinna greps med tändvätska utanför riksdagen

Foto: Marcus Ericsson/TT

En kvinna som enligt vakter försökte tända eld på sig själv utanför riksdagen greps vid 16-tiden på tisdagen av polis. Kvinnan hade en misstänkt tändvätska i en påse som beslagtogs när hon greps på Riksgatan mellan gamla och nya riksdagshuset. Ingen person kom till skada.

Efter incidenten stängdes huvudentrén av. Bland andra tvingades försvarsminister Peter Hultqvist (S), på väg in till riksdagens kammare, i stället använda en sidodörr.

Niklas Åström, riksdagens säkerhetschef, bekräftar för DN att ingripandet ägt rum, men hänvisar i övrigt till polisen för vidare uppgifter. Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid polisens länskommunikationscentral, säger att en polispatrull ”tog kontroll över kvinnan”:

– Hon ska enligt uppgift ha haft någon brännbar vätska. Ordningsvakter vid riksdagen larmade polisen, säger Sven-Erik Olsson, som vid 16.45-tiden inte hade någon uppgift om vilket motiv kvinnan, som är i 45-årsåldern, hade för sitt handlande.

– Det är oklart hur fallet fortsatt ska hanteras, säger Olosson.

Larmet kom in klockan 16.02.

Det är den andra incidenten vid riksdagens huvudentré på kort tid. I december tog sig en grupp kurdiska demonstranter innanför dörren, men stoppades där av vakter.

Sedan dess bemannas ingången på dagtid av två vakter i stället för en.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.