Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kvinna lurade 40-tal med falska kontrakt

I flera år levde den 51-åriga kvinnan på att lura desperata bostadssökande att tro att hon hade lägenheter på Södermalm och fjällstugor i Sälen och Åre att hyra ut. Nu har hon dömts till 2,5 år fängelse för 46 fall av grova bedrägerier.

En lägenhet på Kocksgatan? Eller kanske en lya på Gaveliusgatan, Swedenborgsgatan, Bjurholmsplan?

Ett 20-tal personer lockades att tro på den manipulativa kvinnans erbjudanden och satte in depositioner och förskottshyror på hennes konto.

Men några lägenheter hade hon inte att hyra ut.

Samma sak var det med de fjällstugor i Sälen och Åre som hon parallellt låtsades hyra ut till semesterfirare. De ”erbjudandena” gick minst 26 personer på.

– Vi vet att mörkertalet är stort, många som blir lurade orkar inte gå till polisen. De känner sig dumma och vill bara glömma och gå vidare, säger Lennart Adolfsson, utredare på länskrims bedrägerirotel.

Kvinnan, som kommer från Sigtuna, började sin ”karriär” som uthyrare redan i december 2011. I förhör med polisen säger hon att hon skuldsatt sig i samband med en skilsmässa och att hon snabbt måste få tag i pengar. Hon svarade på ”önskas hyra” annonser på Blocket, men satte också ut egna annonser där hon helt enkelt använt sig av bilder på hus som hon hittade på nätet.

2012 började det komma in anmälningar mot kvinnan. Hon har nämligen hela tiden agerat helt öppet – med sitt riktiga namn och telefon­nummer. Samma år utvidgar hon också sin business och börjar ”hyra ut” lägenheter.

Hon visar dem, skriver kontrakt, tar emot pengar – men så snart inflyttningsdatum närmar sig dyker det upp problem.

– De flesta som vill hyra är unga människor, några av dem kommer från mindre orter ute i landet. Alla har hoppats väldigt mycket på att få någonstans att bo i Stockholm, konstaterar kammaråklagare Yngve Rydberg som åtalade den nu dömda kvinnan.

Även han tror att det polisen kunnat leda i bevis bara är toppen av ett isberg. Kvinnans bankkonto vittnar om ett mycket stort antal transaktioner hit och dit som polisen inte kunnat spåra.

– Utredningarna är komplicerade och resurskrävande. Vi är dock nöjda att vi lyckades samordna anmälningarna och driva fallet till domstol, säger Yngve Rydberg.

Kvinnan förnekar uppsåt när det gäller fjällstugorna och menar att det i själva verket hon själv som blivit lurad. När det gäller lägenheterna erkänner hon – men menar att det inte handlar om grova bedrägerier, utan om bedrägerier av normalgraden.

Hon hävdar att hon levt under hot från ryska maffian, hot som ska ha varit väldigt allvarliga. Hon ska ha utsatts för hoten efter att hon av en slump kommit över uppgifter som tydde på att några av henne kända personer sysslade med organiserad människosmuggling och förfalskning av uppehållstillstånd.

Hon polisanmälde hoten i vintras och lever sedan dess under skyddad identitet. Den anmälan har hittills inte lett någonstans.

– Ja, hon har en dramatisk förklaring till sitt agerande. Jag tror dock inte på den, slår Yngve Rydberg fast.

Hennes advokat Johan Cahp menar att tingsrätten gjort det väl enkelt för sig.

– Hon har agerat helt öppet, i sitt eget namn. Det finns ingen ”systematiskt förslagenhet” i det, som rätten påstår, säger han.

Domen kommer att överklagas. Johan Cahp menar att straffet är för hårt och att kvinnan borde frias helt när det gäller fjällstugeuthyrningen.

Kvinnan sitter för övrigt häktad sedan i augusti. Kammaråklagare Yngve Rydberg:

– Hon har hamnat i ett ekorrhjul av lögner och skulder. Några av dem som lurats har fått tillbaka pengar – men då har hon betalat med pengar som hon lurat någon annan på. Hon är en klassisk bedragerska.

Bakgrund.

2011: 30-talet bostadssökandes lurades tro att de hyrt en och samma lägenhet i Årsta. Fyra av dem försökte flytta in på adressen samma dag. De flesta hade betalat depositioner

2012: Två personer åtalas för att ha försökt hyra ut en påstådd lägenhet på Gärdet till 27 olika personer som alla betalat deposition.

2013: En 24-årig man döms till skyddstillsyn för penninghäleri efter att bland annat ha lurat sex personer att tro att han hade en lägenhet att hyra ut.

2014: En 45-årig kvinna döms till tre månaders fängelse för försök till bedrägeri efter att ha lurat sju personer att tro att de kunde hyra en lägenhet i Gamla stan. I det här fallet fattade de tilltänkta hyresgästerna misstankar och polisanmälde innan några pengar betalades ut.

Fakta.

Kräv att få besöka lägenheten av den som påstår sig vilja hyra ut.

Skriv hyreskontrakt, kräv kvitton på depositioner och förskottshyror.

Kräv legitimation av uthyraren.

Försök kolla upp personen som vill hyra ut, googla.

Ta reda på vem som är fastighetsägare, kolla om personen har tillstånd att hyra ut.

Be om besiktningsprotokoll, ta bilder på lägenheten när du flyttar in.

Källa: Rikspolisstyrelsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.