Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kvinna med inflammerad blindtarm fick vänta i 20 timmar på akuten

Ambulansintaget vid akuten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Ambulansintaget vid akuten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Other: Johan Nilsson/TT

En kvinna med blindtarmsinflammation fick vänta i 20 timmar på akuten. När hon väl opererades var blindtarmen nära att spricka. Nu riktar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritik mot akuten på Karolinska i Huddinge. 

DN berättade i måndags att Ivo kritiserar akuten på Södersjukhuset och Karolinska i Solna. Enligt myndigheten kan akutmottagningarna inte leverera en säker vård för patienter som väntar på en vårdplats.

Läs mer: Fick vänta i timmar med rutten blindtarm

Nu slår Ivo ner på akutmottagningen på Karolinska i Huddinge sedan en patient tvingades vänta i 20 timmar på en operation. Detta trots starka indikationer på att hon led av blindtarmsinflammation. När kvinnan kom till akuten hade hon kräkts och haft ont i magen i två dygn, uppges det i Ivos beslut.

Vid ett tillfälle under den långa väntan, strax innan kvinnan kördes till Danderyds sjukhus för operation, meddelade en läkare att ultraljudet var ”tveksamt” och att hon därför kanske skulle åka hem. Strax därpå meddelade en sjuksköterska att kvinnan, som det alltså befarats, hade blindtarmsinflammation. Då ändrade sig läkaren.

Kvinnan har i sin anmälan hävdat att hon inte togs på allvar och att läkaren undanhöll information för att bli av med patienter på grund av platsbristen på Huddinge sjukhus. 

Av journalhandlingar från Danderyds sjukhus framgår att man vid operationen fann att kvinnans inflammation var uttalad och att hennes blindtarm var nära att spricka.  

Läs mer: Kortare arbetstid stoppade personalflykt från krisande akut

Enligt Ivos bedömning är väntetiden inte rimlig. Istället borde kvinnan ha prioriterats och operationen genomförts snarast eftersom indikationerna på blindtarmsinflammation var så pass starka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.