Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hon skadades svårt vid attentatet i Stockholm: ”Mina drömmar är över”

Drottninggatan dagen efter terrordådet.
Drottninggatan dagen efter terrordådet. Foto: Lotta Härdelin

Rättegången mot Rakhmat Akilov fortsatte under tisdagen med fler målsägandeförhör. En kvinna som skadades svårt hade svårt att hålla rösten stadig när hon berättade om sina få minnen från den 7 april.

– Jag vill aldrig minnas det jag såg, berättade hon.

Kvinnan var en av dem som skadades svårt när Rakhmat Akilov körde en kapad lastbil i vansinnesfart nerför Drottninggatan innan han kraschade in i Åhlénsvaruhuset.

Kvinnans advokat inledde med att berätta att kvinnans liv fram till den 7 april var ett lyckligt liv. Fredagen som blev en ödesdag var också lycklig, fram till eftermiddagen då allting förändrades – både för kvinnan, för hennes barn och för hela hennes familj, för all framtid, som advokaten uttryckte det.

Hon hade precis haft ett lyckat jobbmöte och var på väg mot tunnelbanan. 

– Jag minns jättetydligt när jag gick där på gatan. Sedan minns jag inget mer. Jag vet ingenting om den här dagen mer än det här som varit på den här rättegången.

– Jag vill aldrig minnas det jag såg, jag vill aldrig minnas om jag såg Ebba dö, jag vill aldrig minnas den här dagen.

Läs mer: Iryna om terrormisstänkte Akilov: ”Han vet vad han har gjort” 

Kvinnan berättade om hur Rakhmat Akilov har förstört allting för henne. Hon tvingas prata om den 7 april hela tiden, eftersom människor hon möter frågar om hennes skador, sa hon.

– Den här fegisen. Alla bär på den här sorgen över hur en människa kan bli en sådan pajas. Jag känner mig inte delaktig i mitt liv en enda sekund.

De värsta skadorna är dock de som inte syns, berättade kvinnan.

– Jag kan inte ta hand om mina barn som jag gjorde förut, jag kan inte laga mat som jag gjorde förut, jobba som jag gjorde förut. Mina drömmar är över, mina barn kan aldrig mer träffa mig som de kände mig förut.

Förhöret blev kort, men mycket känslosamt. Även flera bland åhörarna hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

Rakhmat Akilov erkänner försök till mord på kvinnan och har medgett ett skadestånd på 125.000 kronor.

Läs mer: Akilov – terroristen som ingen vill veta av 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.