Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kvinnan-bluffade-till-sig-hyreskontrakt-far-flytta-tillbaka/

STHLM

Kvinnan bluffade till sig hyreskontrakt – får flytta tillbaka

Foto: Bertil Ericson/TT

En kvinnlig hyresgäst vräktes från sin våning på Östermalm i Stockholm efter att ha bluffat till sig kontraktet. Nu får hon flytta tillbaka igen efter en unik dom som ger maken rätt att ta över lägenheten, skriver Hem & Hyra.

Tvisten mellan den 50-åriga kvinnan och allmännyttan Svenska Bostäder har sitt ursprung i ett lägenhetsbyte som skedde 2013. Kvinnan flyttade då från en trea på Rimbogatan till lägenheten på sex rum och kök vid Karlaplan.

Några år senare blev hyresbolaget uppmärksammat på det kunde röra sig om ett bluffbyte och startade en utredning. Ärendet hamnade i hyresnämnden som gav kvinnan rätt. Det kunde inte anses bevisat att hon lämnat vilseledande uppgifter, skriver Hem & Hyra.

Men Svenska Bostäder överklagade domen till hovrätten som gick på deras linje, bland annat kom det fram att kvinnan aldrig hade hyrt någon lägenhet på Rimbogatan. Domen innebar att kvinnan vräktes från bostaden strax därpå, i slutet av februari 2018.

Fallet tog dock en ny vändning i och med en ny tvist. 

Denna gång tog maken strid mot Svenska Bostäder. Mannen hävdar att han har behov av att bo kvar i lägenheten och inte haft en aning om hustruns hyresbluff. Som stöd för sin sak hänvisar han till ”en lagstiftning som är tänkt att ge skydd åt hyresgästens maka/make och sambo som riskerar att förlora sin bostad om hyresgästen säger upp hyresavtalet eller av annan anledning inte har rätt till förlängning av avtalet.”, skriver Hem & Hyra. 

Svenska Bostäder å sin sida, hävdar att maken inte kan ta över kontraktet eftersom det inte längre finns ett giltigt hyresavtal.

Trots det får maken rätt av Stockholms tingsrätt. Domstolen anser att makens behov av att ha någonstans att bo går före hustruns olagliga sätt att tillskansa sig kontraktet. 

– Att avtalet har blivit ogiltigt på grund av svek och att det strider mot tro och heder att åberopa domen har tingsrätten kommit fram till. Men att skyddsreglerna i hyreslagen tar över har man också kommit fram till. Svenska Bostäder vänder sig mot att skyddsbehovet för maken väger över, säger Gunilla von Beetzen, som är Svenska Bostäders ombud till Hem & Hyra

Andra jurister säger till tidningen att domen är unik, och kan bli problematisk om den står sig i hovrätten dit bostadsbolaget har överklagat. Det finns fler fall där en sambo eller make gör anspråk på hyreskontrakt av likartade skäl som kan komma att prövas. I dag saknas praxis på detta område.

Läs mer: Var har du råd att bo? Testa och få svar direkt i DN:s Bostadsguiden