Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rättegång om misstänkt gruppvåldtäkt avslutad

Advokaterna Kristofer Stahre och Elisabeth Massi Fritz.
Advokaterna Kristofer Stahre och Elisabeth Massi Fritz. Other: Roger Turesson

I dag onsdag avslutades rättegången i fallet med den misstänkta grova gruppvåldtäkten i Fittja. De misstänkta männen nekar till brott och hävdar att kvinnan hade sex frivilligt i utbyte mot narkotika. Men enligt målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz har männen lurat kvinnan till trapphuset och där utsatt henne för flera våldsamma våldtäkter.

– Hon var ett lätt byte, säger Elisabeth Massi Fritz.

Rättegången vid Södertörns tingsrätt har hållits bakom stängda dörrar, efter önskemål från målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz. Så även under slutpläderingarna på den sista rättegångsdagen.

– Det är för att skydda min klient, den här tappra kvinnan. Det är för hennes skull, sade Elisabeth Massi Fritz strax innan förhandlingarna började.

Fem män i åldrarna 19 till 24 år är åtalade, tre av dem för grov våldtäkt, två för medhjälp. 

Elisabeth Massi Fritz beskriver hur hennes klient i augusti förra året åkte till Fittja för att köpa droger, men väl där blev hon lurad till ett trapphus och utsatt för upprepade våldtäkter av männen.

Det finns mycket som talar för att de riktat in sig på just den här kvinnan, att hon var ett lätt byte.

– Jag kommer i min slutplädering att påstå att hon luras till den här porten. Det finns mycket som talar för att de riktat in sig på just den här kvinnan, att hon var ett lätt byte, sade Elisabeth Massi Fritz.

Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz.
Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz. Foto: Roger Turesson

På onsdagen gick den enda av männen som inte sitter frihetsberövad in i rättsalen i sällskap av sin och de övriga åtalades advokater. Han täckte ansiktet med luvan på sin svarta täckjacka när han passerade de fotografer som fanns på plats. De övriga misstänkta leddes in i rättssalen efter att dörrarna stängts för allmänheten.

Läs mer: Tre män åtalas för gruppvåldtäkt i Fittja

Advokat Kristofer Stahre, som försvarar den 23-åring som misstänks för medhjälp, säger att det enda hans klient gjort är att filma när hans vän har sex med kvinnan.

– Han menar att målsäganden kommit till hans port och velat köpa droger, inte haft några pengar och istället erbjudit sexuella tjänster. Min klient har inte velat utföra samlag med målsäganden. Han har en flickvän sedan många år tillbaka, men en av hans kompisar nappade på erbjudandet och lät henne utföra oralsex på honom.

– Detta tyckte min klient var pinsamt så därför tog han upp sin mobil och filmade 10-15 sektunder för att sen kunna jävlas med sin kompis ”titta här vad du höll på med”, säger Kristofer Stahre.

Filmen har inte återfunnits. 

Polisen har säkrat DNA från sperma från tre av de misstänkta männen. Enligt Kristofer Stahre förklaras detta av att kvinnan haft frivilligt sex med flera andra män på andra platser i utbyte mot droger.

Senare ska kvinnan, enligt Kristofer Stahre, ha blivit rånad på drogerna och därför tagit kontakt med polisen.

Advokaten Kristofer Stahre.
Advokaten Kristofer Stahre. Foto: Roger Turesson

– Men polisen som utrett har till synes tagit det här ärendet personligt och fört en omfattande kontakt med målsägande via sms, via telefonsamtal och möten där han försökt övertala henne att medverka i den här våldtäktsutredningen, något hon inledningsvis inte varit intresserad av. Detta sker under flera månaders tid. Men hur samtalen gått till, det vet vi inte, för de är inte dokumenterade.

Han jämför utredningens förlopp med fallet Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick.

– Det råder exakt samma situation som i skandalen med Sture Bergwall, säger Kristofer Stahre.

– Målsäganden ville initialt inte medverka i utredningen och det beror på att hon inte blivit utsatt för våldtäkt.

Läs mer: Polisen: Hinner inte utreda våldtäkter

Utredaren var kallad som vittne av åklagaren och det var under försvarets motförhör som ovan nämnda uppgifter kom fram. 

– Tills dess att rättegången är avslutad och rätten fattat sitt beslut vill han inte uttala sig i pressen, säger polisens chef Andreas Franke, gruppchef på grova brott Stockholm Syd. 

Enligt åklagaren Markus Hankkio handlade kvinnans tvekan om att medverka i utredningen om att hon var rädd. Han framhåller också att kvinnan omgående berättade för poliser som hon träffade kort efter händelsen att hon våldtagits. 

Enligt polisernas avrapporterings-pm berättade kvinnan att hon åkt till Fittja för att köpa droger och att hon följt med en man in i ett trapphus, men att hon väl på plats blivit överfallen av flera män. Uppemot 20 personer ska ha funnits på platsen och runt åtta av dem ska ha förgripit sig på henne. I sitt pm konstaterar polisen att kvinnan ger ett ”genuint intryck och är tillförlitlig i sin berättelse, mycket nedstämd och gråter”.

Läs mer: Polisen tror att våldtäktsmän riktat in sig på utsatta kvinnor

Försvaret har pekat på att kvinnan ändrat sina uppgifter under utredningens gång, Men enligt åklagaren Markus Hankkio finns det tillräckligt med stödbevisning som styrker kvinnans uppgifter om gruppvåldtäkten.

Åklagare Markus Hankkio.
Åklagare Markus Hankkio. Foto: Roger Turesson

– För mig är det i alla fall orimligt och osannolikt att hon skulle ha gått från plats till plats och haft sexuella förehavanden och sedan i anslutning till det beskrivit en gruppvåldtäkt för polisen, om det inte hade gått till på det sättet, säger Markus Hankkio. 

I rättsintyget från Södersjukhuset, som åberopas av åklagaren, slås det fast att kvinnan hade flera skador på huvudet och kroppen, samt att ”inget talar emot” att händelseförloppet gått till som det berättats av henne.

Läkaren har i förhör berättat att hon minns fallet tydligt, trots att det gått ett år sedan undersökningen, eftersom kvinnan var så pass ”mörbultad”. Läkaren sade också att hon träffar många utsatta kvinnor i sitt yrke men att målsägandens skador var utöver ”det ordinarie”. 

De åtalades uppgifter är enligt åklagare och målsägandebiträdet inte samstämmiga.

– De har heller inte kunnat lämna en vettig förklaring till kvinnans skadebild. Vi har två poliser som beskrivit henne som skärrad, ledsen och gråtande. Det är väldigt svårt att komma ifrån, säger Elisabeth Massi Fritz.

Vi har två poliser som beskrivit henne som skärrad, ledsen och gråtande. Det är väldigt svårt att komma ifrån.

Men enligt Kristofer Stahre, som tillsammans med de andra försvarsadvokaterna begärt in ett andra rättsutlåtande kan de flesta av kvinnans skador förklaras av att hon haft ett ”långvarigt missbruk och trillat omkull eller liknande”.  

Kvinnan, som i dag är drogfri, lever på ett skyddat boende efter händelsen och har fått poliseskort till och från tingsrätten. 

– Det är för hennes säkerhet, hon är väldigt rädd, säger Elisabeth Massi Fritz.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.