Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kvinnan med tårtan: ”Jag har hotats”

Den 60-åriga kvinnan som misstänks för ofredande efter att ha kastat en tårta i Jimmie Åkessons ansikte har utsatts för hot. Telefonen ringer ”hela tiden”, men ännu har hon inte polisanmält.

– De vill skrämmas, men jag flyttar mig inte på mig för fascismen. Gör de mig illa gör de mig till martyr och det tror jag inte att de vill, säger kvinnan.

Hon uppskattar antalet telefonhot till ett femtiotal och en övervägande majoritet saknar avsändarens telefonnummer. Två av samtalen beskriver hon som ”goda”, liksom ett antal av de sms hon också mottagit – från eftermiddagen till sent på kvällen då hon stängde av telefonen.

Många av hoten innehåller negativa kraftuttryck om våld och kvinnonedsättande begrepp. Andra är förtäckta hot som exempelvis en person rekommenderade henne att skaffa en utökad olycksfallsförsäkring.

– I nuläget har jag inte tänkt polisanmäla något. Skulle de orsaka skadegörelse måste jag väl göra det av försäkringsskäl, men inte annars, säger kvinnan.

Kvinnan omhändertogs på tisdagen klockan 17.18 av Södermalmspolisen för att ha stört den allmänna ordningen och för att ”avvärja straffbelagd gärning” efter att hon kastat en tårta i Jimmie Åkessons ansikte vid hans planerade signering av självbiografin ”Satis polito” på Nytorget i Stockholm. Hon försattes på fri fot, fortsatt misstänkt, klockan 19.11.

Ärendet utreds av Säpo som inte svarar på några detaljfrågor, inte heller om fler personer misstänks. Utöver ofredandet kommer polisen att anmäla demonstrationen som genomfördes utan tillstånd intill boksigneringen.

Södermalmspolisen har skickat ytterligare en anmälan till sin samordningsenhet för vidare utläggning till rotel eller annan myndighet – sannolikt Säpo. Den anmälan gäller också ofredande och har gjorts av två personer som ska ha blivit träffade av kastade ägg, men polisen har ännu ingen misstänkt i ärendet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.