Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 10:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kvinnlig-student-frikandes-fran-grovt-narkotikabrott-kraver-ersattning/

STHLM

Kvinnlig student frikändes från grovt narkotikabrott – kräver ersättning

I lägenheten förvarade studentens minst 9.000 tabletter tramadol, ett narkotikaklassat, smärtstillande läkemnedel
I lägenheten förvarade studentens minst 9.000 tabletter tramadol, ett narkotikaklassat, smärtstillande läkemnedel Foto: Arkvibild: Gorm Kallestad

I tre månader satt den 23-åriga studenten häktad misstänkt för grovt narkotikabrott. Tingsrätten dömde henne i juni, men endast för ringa narkotikabrott, till dagsböter. Nu kräver hon skadestånd av JK och hon vill ha förhöjd ersättning efter som ”hela hennes framtid sattes på spel”. Hon hamnade även ett helt läsår efter i sina studier.

Hon studerade till dataingenjör på KTH, den 23-åriga studenten, när polisen gjorde en husrannsakan i den lägenheten hon delade med sin arbetslöse pojkvän i Kista.

I lägenheten hittade polisen minst 9.000 tabletter tramadol, 33 gram kokain och knappt 80 gram cannabis. Sett med rättsväsendets ögon är det en ”särskilt stor mängd narkotika”. Förutom drogerna togs flera vågar, en resväska och en större mängd kontanter – drygt 15.000 kronor – i beslag.

Det unga paret åtalades för grovt narkotikabrott, den 23-åriga kvinnan i andra hand för medhjälp till narkotikabrott, samt för ringa narkotikabrott eftersom hon hade rökt cannabis när hon greps.

Pojkvännen erkände narkotikabrott av normalgraden och dömdes till två års fängelse. Enligt honom förvarade han narkotika åt någon annan, okänd person och hade ingen som helt avsikt att ägna sig åt försäljning.

Flickvännen förnekade dock all inblandning i hanteringen av narkotika, men medgav att hon rökt.

När polisen slog till var inte 23-åringen i lägenheten, henne stötte polisen på precis utanför och då de uppfattade att hon var påverkad beslutade de sig för att göra husrannsakan.

När de kom in i lägenheten befann sig pojkvännen samt en annan person som var efterlyst efter att ha rymt från ett HVB-hem i lägenheten. Narkotikan förvarades på flera olika platser i tvårummaren.

I 23-åringens telefon hittade polisen en film på när pojkvännen ”drog en lina kokain”, där fanns också misstänkta försäljningsannonser avfotograferade, liksom bilder på uppvägt, vitt pulver.

Tingsrätten bedömde att pojkvännen burit huvudansvaret för drogerna och att flickvännen visserligen känt till hans narkotikabruk och att det fanns saker som ”tyder på att hon varit involverad” även i försäljningen. Dock ansåg inte domstolen att bevisningen räckte till för att fälla henne för grovt narkotikabrott.

Nu kräver hon alltså skadestånd av staten för den tid hon satt häktad misstänkt för grovt narkotikabrott. Enligt ansökan till Justitiekanslern, JK har hon drabbats hårt av det inträffade. Förutom att hon förlorat ett helt studieår har hon mått psykiskt dåligt och hyst mycket stark oro för sin framtid.

Ämnen i artikeln

Kista
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt