Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kvinnor får lägre pension än män

Gapet mellan mäns och kvinnors pensioner är större än löneskillnaderna, och pensionärsorganisationerna tar nu strid för jämlika pensioner. I Stockholms län skiljer Danderyd ut sig, där kvinnors pensioner bara är 59 procent av männens.

Den genomsnittliga stockholmspensionären har en pension på 19.000 kronor (före skatt) och länets pensionärer hör till de mest välbeställda i landet. Samtidigt skiljer det mycket mellan vad män och kvinnor får efter ett avslutat arbetsliv i sammanlagd allmän – och tjänstepension. Länets kvinnliga pensionärer får i snitt 6.633 kronor mindre i pensionskuvertet jämfört med männen, eller 70 procent av männens pension. I höginkomstkommunerna är ojämställdheten störst, och i Danderyd är kvinnornas pensioner bara 59 procent av männens. Mest jämställt är det i Sundbyberg, där kvinnornas pension är 76 procent av männens.

– Pensionerna följer inkomsterna, och det är ganska stor skillnad mellan kvinnor och män. Det allmänna pensionssystemet drar ihop inkomstskillnaderna, men tjänstepensionerna förstärker dem. I Stockholmsområdet med många höginkomsttagare blir det stor spridning, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Foto: incamerastock / AlamyFoto: Alamy

Även i landet som helhet är kvinnornas pensioner 70 procent av männens – större än löneskillnaderna. Det har fått pensionärsorganisationerna att ta strid mot äldrefattigdomen som i huvudsak drabbar kvinnor. En stor anledning till kvinnors låga pensioner är kvinnors deltidsarbete, och att dagens pensionssystem gynnas av många arbetade år. 26 procent av länets pensionärer, majoriteten kvinnor, får garantipension, vilket innebär att de har en allmän pension under 11.333 kronor.

– Det är skrämmande att så många kvinnor trots att de jobbat hela livet inte får särskilt mycket i pension, bara för att de tagit hand om familj och barn. Det som oroar är att många ensamma avstår från gemenskap, även från PRO:s aktiviteter, för att det inte kan betala, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

 

Man kan säga att det nya systemet gav kvinnor stark drivkraft att ändra invanda mönster, som att de skulle kräva högre lön. 

 

Agneta Stark, docent i företagsekonomi och samhällsdebattör, säger att det gick att förutse hur dagens pensionssystem skulle slå.

– Man kan säga att det nya systemet gav kvinnor stark drivkraft att ändra invanda mönster, som att de skulle kräva högre lön. Männen gavs inga drivkrafter att förändra alls, säger Agneta Stark.

Hon pekar på att ojämlikheten är dold så länge kvinnor lever tillsammans med en som har bättre pension. Mot slutet av livet förändras ofta ekonomin eftersom männen dör tidigare och kvinnorna måste klara sig på en mager pension.

– De sista åren i livet lever kvinnor i mycket större utsträckning ensamma än män. Statistiskt sett är de änkor sju åtta år på slutet. När den med den högre pensionen dör finns bostadstillägg, men det blir väldigt dåligt med pengar under gamla kvinnors liv.

För att bryta utvecklingen krävs en förändring.

– Antingen måste man ändra på inkomsterna, eller på pensionssystemet. Ska vi ändra på mäns attityder till hemarbete så får vi vänta tills helvetet kallnar. Varför ska en genomsnittlig man ändra på ett beteende som ger en hygglig pension?

Ansvarig minister Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, är också kritisk:

– Vi är inne på 15 år med här pensionsöverenskommelsen, och när det gäller kvinnors utfall så har det inte riktigt blivit som man hade tänkt.

Och nu ses de ojämställda pensionerna över med målet att jämna ut mellan könen. Den parlamentariska pensionsgruppen ska vara klar med sin översyn under våren.

– Det handlar både om att få fler att dela på premiepensionen, och att exempelvis peka på tjänstepensionernas konstruktion, som driver på gapet mellan kvinnor och män. Framåt maj, juni hoppas vi i pensionsgruppen på ett antal konkreta förslag.

Siffrorna i grafiken gäller före skatt. Källa: Pensionsmyndigheten.

Läs även: ”Aino, 74: Jag kan ju inte äta på huset”

Genomsnittlig pension uppdelad på kommun och kön (kr/månad 2014)
Källa SCB. Grafik: Andreas Lundegård

Fakta.225000 är fattigpensionärer

 

  • EU:s gräns för fattigdom går vid 11 500 kronor i månaden efter skatt, inklusive bidrag. 2014 fanns i Sverige 225 000 pensionärer som levde under fattigdomsgränsen. En majoritet var kvinnor.
  • Det finns 355 103 ålderspensionärer i Stockholms län som får allmän och tjänstepension, majoriteten kvinnor. Av dessa har 112 245 även privat pensionsförsäkring.
  • Många pensionärer får garantipension, ett grundskydd i den allmänna pensionsförsäkringen. Gränsen går 2016 vid 11 333 kronor i allmän pension/månad för ensamstående, och 10 041 kronor för sammanboende. I februari 2016 hade 92 324 personer i länet garantipension.
  • För dem med låg pension finns möjlighet att söka bostadstillägg på max 5 090 kronor i månaden. Det går också att söka äldreförsörjningsstöd.

Källa: Pensionsmyndigheten, PRO

Serien. Äldre i Stockholm

De tidigare delarna i serien Äldre i Stockholm:

Del 1. Stockholm står inför en äldreboom
De kommande åtta–nio åren väntas antalet personer som är 80+ öka med 40 procent i länet – och kostnaden för äldreomsorgen på riksnivå stiger med 30 procent.

Del 2. Gunborg, 83, är för frisk för att få bostad
En glättig broschyr från ett privatdrivet servicehus väckte Gunborg Södermans hopp. Hopp om att bryta sin isolering, slippa oron och få nära till vård. Men det blev kalla handen direkt.

Del 3. Här kan de äldre hålla gnistan vid liv
De drog en vinstlott – fortfarande pigga flyttade de in på servicehuset Pilträdet på Kungsholmen i Stockholm.

Del 4. Äggklockan styr för speeddejtande seniorer
Det är speeddejting för seniorer i Huddinge Folkets hus och egentligen borde klockan stå stilla.

Del 5. Aino, 74: Jag kan ju inte äta på huset
Det lilla huset som hon köpte för 25 år sedan är hennes kapital. ”Det är min vinstlott. Men jag kan ju inte äta på huset”.

Del 6. Demensdans där alla får lov
I början är det lite trevande men när Anita Lindblom sjunger ”Sånt är livet” fylls dansgolvet. Det är fredag och dans på Attendo Kungshamns livsstilsboende i Nacka.

 

• På dn.se/pensionsskolan hittar du guider, tips och senaste nytt.Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.