Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kvinnor-far-stod-pa-vag-hem-fran-tunnelbanan-i-ragsved/

STHLM

Kvinnor får stöd på väg hem från tunnelbanan i Rågsved

Rågsveds tunnelbanestation. Foto: Hampus Andersson

Efter den senaste tidens överfall och våldtäkter i Rågsved har flera medborgarinitiativ dragits igång. Ett av dem erbjuder kvinnor sällskap hem från tunnelbanan.

– Folk är lite rädda och så länge förövaren eller förövarna är där ute så känner man sig inte trygga, säger Elsa Blomquist, som startat en stödgrupp på Facebook.

De första två överfallen i Rågsved inträffade natten den 31 mars. I båda fallen lyckades kvinnorna komma undan förövaren, som ska ha hotat dem med en kniv. De följande attackerna, som inträffade den 14 juni och den 7 juli, rubriceras båda som våldtäkter.

I förra veckan startade Elsa Blomquist chattfunktionen ”Backa tryggheten i Rågsved” i den lokala Facebookgruppen ”Rågsved Gäris”. Hittills har gruppen omkring 80 medlemmar.

– Det finns ett jättestort behov och det är många om bett om att ha en tjänst för att kunna få stöd på väg hem sent från tunnelbanan, säger hon.

Kvinnor har redan fått hjälp hem från tunnelbanan i forumet, enligt Elsa Blomquist.

– Folk är lite rädda och så länge förövaren eller förövarna är där ute så känner man sig inte trygg. Men det är mycket kärlek här, säger hon.

Den senaste tidens överfall och våldtäkter har skapat ett stort engagemang hos Rågsvedsbor. En av dem är Elsa Blomquist som har startat en chattfunktion på Facebook där oroliga kan få stöd på väg hem från tunnelbanan. Foto: Privat.

Enligt Elsa Blomquist har överfallen bidragit till en sammanhållning i Rågsved. 

– Man blir så uppfylld av den här kraften som hela Rågsved har. Nu går man fram till tjejer man inte känner och erbjuder sällskap hem eller själv ber om hjälp. Människor pratar med varandra nu.

Dessutom sprider sig nu initiativet och den kraft som råder i Rågsved, berättar hon vidare. Hagsätra och Högdalen har redan flaggat för att de vill vara med.

– Vi tjejer sluter upp och backar varandra nu. Vi tar ingen skit och tolererar inte det här. Nu sätter vi ner foten, säger hon.

På måndagen höll stadsdelsförvaltningen ett extrainsatt möte för allmänheten på grund av den senaste tidens överfall i Rågsved.

Projekt Rågsved, ett ideellt initiativ som håller i nattvandringar i området, medverkade på mötet. I fredags började de efter en direkt förfrågan från stadsdelsförvaltningen att vandra på Rågveds gator och torg igen.

– Efter överfallen så kändes det självklart, i kväll blir vi cirka tio stycken, sa Ahmed Kifah till DN på fredagen.

Efter måndagens möte står det nu klart att de nu utökar sin närvaro. De kommande helgerna nattvandrar de fram till klockan 04.00, enligt ett inlägg på Projekt Rågsveds Facebooksida. Två av nattvandrarna kommer också då och då att finnas till hands vid tunnelbanan för oroliga som vill ha sällskap hem.