Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kylan slår till i Stockholm

Foto: Anders Wiklund/TT

Ta fram långkalsongerna och raggsockorna. Vindar norrifrån är på väg ner mot Stockholm. I helgen beräknas det bli minus 20 grader och SL kan få problem med bussarna.

Norra Sverige har de senaste dagarna haft riktigt kyliga dagar, med temperaturer på minus 40. Nu har vindarna dragit neråt och kalluft har svept in över Stockholm. På torsdagskvällen når temperaturerna minus 18 och under helgen beräknas det att bli ännu kyligare: minus 20 grader.

Quiz: Testa dina kunskaper om vinter, is och kyla

– De allra kallaste dagarna kommer i slutet av veckan och då blir det kallare än normalt i Stockholm i ett par dagar, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

Anledningen är att kalla vindar från nord och nordost drar ner över Svealand och Götaland i kombination med ett högtryck, vilket innebär att det blir ett stabilt skick med klart väder, menar Charlotta Eriksson.

Enligt SL kan det kalla vädret få konsekvenser för kollektivtrafiken. Tågtrafiken påverkas inte av kylan, däremot bussarna, menar Lovisa Åbom, vid SL:s presstjänst.

– När det blir för halt är det ju bussarna som får ta stryk. I innerstan brukar det inte märkas lika mycket som i kommunerna runt om i länet – där kan det bli förseningar, eftersom bussarna kör långsammare. Det bästa är att kolla in hemsidan för att se hur vädret påverkar trafiken, säger Lovisa Åbom.

Men förseningarna och kalluften är tillfällig – redan på måndagen släpper kylan sitt grepp om länet.

– Då bli det mild luft, så då blir det lite varmare igen, säger Charlotte Eriksson, vid SMHI.

Nyfiken på hur vädret blir hos dig? Se prognosen för de närmaste dagarna här.


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.