Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kyrka misstänks vara fasad för miljonbedrägerier

S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallunda söder om Stockholm. Hit gick under flera år mångmiljonbelopp i statliga arbetsmarknadsbidrag.
S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallunda söder om Stockholm. Hit gick under flera år mångmiljonbelopp i statliga arbetsmarknadsbidrag. Foto: Lotta Härdelin

• På onsdag väntas åtal mot 17 personer som misstänks ha utnyttjat en syrisk-ortodox kyrkoförsamling i Stockholm för grova bedrägerier mot staten.

• Det är tredje gången som insatsen ”Tore 2” avslöjar misstänkta brott med koppling till kyrkans ledare.

• Förre ordföranden Halef Halef hotas av flera års fängelse och krävs på fem miljoner – pengar som betalats ut i olika stöd.

Ett stenkast från E4:an i Hallunda söder om Stockholm ligger den gulröda tegelbyggnad som är hjärtat i S:t Petrus & Paulus syrisk-ortodoxa församling. Förutom en stor kyrkosal ryms här ett bibliotek, en festlokal, undervisningsrum och kontor för olika syrianska föreningar.

Enligt åklagare Ewa Wintzell har fastigheten sedan 2012 varit cent­rum för ”en systematisk, planlagd brottslighet av särskilt farlig art”. Nu på onsdag väntas hon väcka åtal mot 17 personer med koppling till kyrkan och föreningarna. Rubriceringarna lyder grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och urkundsförfalskning.

– De misstänkta har vilselett Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och därefter har cirka sex miljoner kronor i olika arbetsmarknadsstöd betalats ut. Ytterligare drygt två miljoner kronor riskerade dessutom att betalas ut, säger Ewa Wintzell.

De aktuella stöden är lönebidrag, nystartsjobb och aktivitetsstöd inom ramen för Fas 3.

– Fjorton personer har fått pengar som de inte skulle ha och tre fö­reningsföreträdare har gjort detta möjligt, fortsätter åklagaren och säger att pengarna gått till både dem som på papperet varit arbetstagare och deras påstådda arbets­givare.

I fokus för utredningen, som pågått sedan i februari, står S:t Petrus & Paulus-församlingens förre ord­förande Halef Halef, 65. Enligt åklagaren har han förmått myndigheterna att betala ut felaktiga bidrag till den ideella förening som driver kyrkan, till en syrisk-ortodox vuxenförening och till en sång- och musikförening.

– Han har företrätt alla tre föreningarna och i den rollen möjliggjort bedrägerierna, säger Ewa Wintzell.

Bevisningen är omfattande och består bland annat av telefon­avlyssning och beslagtagna mejl.

Den sammantagna bilden är, enligt åklagaren, att de ”anställda” aldrig har utfört något arbete inom kyrkan och föreningarna. Under polisförhören ska flera personer också ha pekat ut Halef Halef som arkitekten bakom de misstänkta bedrägerierna.

– Förundersökningen visar hans starka ställning och att han styrt brottsligheten, säger Johan Thornberg, chef för den aktionsgrupp inom polisen som sammanställt förundersökningen.

Foto: Lotta HärdelinKyrkan har fått tillgångar värda 3,8 miljoner kronor belagda med kvarstad.

S:t Petrus & Paulus-kyrkan har fått tillgångar värda 3,8 miljoner kronor belagda med kvarstad. Men Johan Thornberg understryker att det inte finns några misstankar om att församlingen som kollektiv gynnats av bedrägerierna.

– Kyrkan har använts som ett medel. Gärningsmännen har, enligt vår uppfattning, gömt sig bakom en fasad som man vet inger förtroende.

Inför den kommande rättegången väntas ytterligare ett åtal mot Halef Halef. I det här fallet rör det sig om grovt bidragsbrott om cirka 1,2 miljoner kronor, pengar som Halef Halef tagit emot i sjukersättning samtidigt som han varit aktiv inom såväl kyrkoförsamlingen i Hallunda som syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Sverige och varit vd för ett privatägt fastighetsbolag.

För att täcka statens förluster har Södertörns tingsrätt belagt Halef Halefs tillgångar med kvarstad till ett värde av fem miljoner kronor.

DN har pratat med Halef Halef, som sedan i maj är släppt ur häkte. Han väljer att inte lämna några kommentarer.

– Nej, nej, nej. Min advokat sa till mig att ”du ska inte ge några uppgifter eller någon information till någon”. Så tyvärr ... jag vill inte göra det, svarar han när DN ringer upp.

Halef Halefs försvarare, advokat Henrik Olsson Lilja, vill däremot gärna bemöta misstankarna.

– Min klient förnekar det som läggs honom till last. Att andra personer pekar ut honom är inte särskilt konstigt. Han är en känd person och i ett trängt läge kan det ligga nära till hands för andra misstänkta att skylla på honom, säger Henrik Olsson Lilja och fortsätter:

– När det gäller sjukpengen kan jag bara säga att Halef Halef inte arbetat i den bemärkelsen att det skulle hindra hans rätt till ersättning.

De väntade åtalen är ett resultat av det stora arbete som polisen, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och andra myndigheter inledde för snart fem år sedan. Syftet var att stävja den systemhotande brottslighet som, enligt underrättelseinformation, vuxit fram inom den syriansk-assyriska diasporan i Södertälje med omnejd.

Polisledningen i Stockholms län fick många att höja på ögonbrynen när man på DN Debatt tecknade bilden av en pyramidal, maffialiknande struktur som höll på att underminera delar av lokalsamhället.

”Vi möter en organiserad kriminalitet över hela brottsskalan: mord, mordförsök, mordbrand, utpressning, misshandel, narkotikasmuggling, flyktingsmuggling, pengatvätt, skattebrott och mycket annat”, skrev dåvarande länspolismästaren Carin Götblad i juni 2011.

Startskottet för insatsen, som döptes till ”Tore 2”, var de uppmärksammade morden på fotbollsspelaren Eddie Moussa och hans bror på en spelklubb i Södertälje sommaren 2010.

Myndigheterna bestämde sig för att vända på så många stenar som möjligt och sedan dess har 105 personer åtalats för en lång rad olika brott, Skatteverket har krävt tillbaka 48 miljoner kronor från privatpersoner och företag och flera affärsverksamheter har stoppats.

– En av de viktigaste åtgärderna var att Finansinspektionen förra året drog in tillståndet för den familjeägda växlingskedjan Exchange Finans på grund av omfattande brister. Enligt vår uppfattning ströps därmed flödet av kriminellt kapital och möjligheterna att tvätta svarta pengar minskade, säger Gunnar Appelgren, som fram till ifjol var insatschef för ”Tore 2”.

Halef Halef är en av dem som tagit strid mot beskrivningen av en utbredd kriminell mentalitet inom den syriansk-assyriska gruppen.

”Vi syrianer hjälper varandra, det har vi alltid gjort. Alla är släkt med varandra på något vis. Men kriminella, nej.” Så sa han till Länstidningen i Södertälje i april 2013. Ämnet för intervjun var påståenden om klanstyre och maffiasamröre inom kyrkans styrande elit, anklagelser som riktats mot honom och andra på sociala medier, efter att en annan ordförande inom syrisk-ortodoxa kyrkan hade gripits för grovt bedrägeri.

”Det stämmer att släktband finns mellan vissa kriminella och de stora släkterna, men det finns väldigt många i en släkt och tro mig, ingen samarbetar med de kriminella! Tvärtom, de har ställt till med stora problem för oss alla”, fortsatte Halef Halef.

Som talesperson för ”Syriska alliansen” anmälde han samma år polisen till såväl Diskriminerings­ombudsmannen som Justitieombudsmannen. Enligt anmälan saknade myndigheten rättsligt stöd för det underrättelseregister som skapats inom ramen för Tore 2. Anmälningarna ledde inte till någon åtgärd.

Brottsförebyggande rådet kommer under nästa år att utvärdera myndigheternas satsning, som enbart för polisen hittills inneburit 500.000 arbetstimmar eller 270 årsarbetskrafter.

Men får man tro de ansvariga själva har de många brottsutredningarna vid det här laget lyckats belägga hypotesen om en grov kriminalitet på tre olika nivåer.

– Bland de åtalade finns flera exempel på imperiebyggare, experter och utförare. Däremot kan vi inte styrka att det sker en direkt ordergivning uppifrån och ner, det är ingen maffiaorganisation på det sättet, säger Johan Thornberg.

På vilken nivå placerar ni Halef Halef?

– Jag väljer att inte svara på den frågan. Men det är ingen tvekan om att han har haft ett stort socialt, kulturellt och ekonomiskt kapital.

Nye ordföranden: ”Inget vi grubblar över”

Foto: Lotta HärdelinFlera församlingsmedlemmar sörjer att Halef Halef tvingats bort från kyrkans styrelse. ”Han gjorde allt för oss”, säger Laurice Danho (tvåa från höger), här med Mariet Ishak, Janet Saliba, Juliet Khoury och Ebtesam George.

Inom S:t Petrus & Paulus-kyrkan tar man det kommande åtalet mot ledaren Halef Halef med ro.

– Det här är inget vi går och grubblar över. Vi känner oss inte skyldiga eller delaktiga, säger hans efterträdare Robert Abraham.

Det är en tidig kväll mitt i veckan och människor strömmar ut på parkeringen framför kyrkobyggnaden i Hallunda. Den dagliga bönen är över och de flesta församlingsmedlemmar skyndar hemåt. Men några blir kvar. På andra våningen håller en präst undervisning för de minsta barnen och ett par föräldrar väntar i foajén.

– Jättetråkigt. Det skadar ett helt folk, säger en pappa när DN nämner det misstänkta bedrägeri som åklagaren menar har skett här.

– Men det är samma sak som att vissa katolska kyrkor har tagits över av italienska maffian. Enskilda personer har gjort fel, inte kyrkan.

Vid ett långbord sitter en grupp kvinnor och övar på sånger inför söndagsgudtjänsten.

– Halef Halef? Han har gjort så mycket för oss, utbrister en av dem.

– Vi saknar honom, skriv det. Han jobbade dygnet runt för kyrkan, säger en annan.

En lång man i 40-årsåldern kommer in i lokalen. Det är Robert Abraham, som till vardags är rektor på en friskola med syriansk-kristen inriktning. Han har efterträtt Halef Halef sedan brottsutredningen tvingade bort denne från kyrkans styrelse.

Församlingens nye ledare vill ogärna ställa upp på en intervju.

– Vi ser framåt, säger Robert Abraham. Men tyvärr, jag har inte så mycket säga. Och snälla ta ingen bild.

Liksom många andra har han blivit kallad till vittnesförhör hos polisen. Vilka visste att verksam­heten fick pengar från staten för anställningar och placeringar som var fejk? Det är frågan som stått i fokus för utredarna, och även vad DN nu vill prata om. Men Robert Abraham skakar på huvudet.

– Vi visste ingenting. Om någon har begått fel – jag säger om – då får den personen stå för det.

Han dröjer sig kvar i några minuter. Den nya ledningen måste självklart återupprätta kyrkans anseende, försäkrar Robert Abraham.

Men om man bara ”kör på som vanligt” är han säker på att det kommer att lösa sig.

Inte ens hotet om att kyrkan nu kan bli av med de nästan fyra miljoner kronor som tagits i kvarstad verkar bekymra honom.

– Det här är faktiskt inget vi går och grubblar över, säger Robert Abraham.

Fakta. 17 personer riskerar fängelse

De misstänkta huvudmännen:

Halef Halef, 65, Norsborg. Tidigare ordförande för S:t Paulus & Petrus syrisk-ortodoxa kyrka i Botkyrka samt tidigare medlem av syrisk-ortodoxa ärkestiftet. Har även företrätt en vuxenförening och en sång- och dansförening som fått felaktiga bidrag. Vd för ett fastighetsaktiebolag. Väntar åtal för grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och urkundsförfalskning.

36-årig man, Spånga. Representant för en sång- och musikförening. Har drivit restaurangverksamhet. Väntar åtal för grovt bedrägeri.

81-årig man, Norsborg. Företrädare för S:t Paulus & Petrus syrisk-ortodoxa kyrka. Driver livsmedelsbutik. Väntar åtal för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Misstänkta bidragsmottagare:

62-årig man, Norsborg

63-årig kvinna, Norsborg

65-årig kvinna, Norsborg

62-årig man, Södertälje

51-årig kvinna, Stockholm

53-årig kvinna, Södertälje

59-årig kvinna, Norsborg

49-årig man, Norsborg

39-årig man, Södertälje

65-årig man, Huddinge

47-årig kvinna, Södertälje

48-årig kvinna, Södertälje

49-årig kvinna, Södertälje

45-årig kvinna, Norsborg

I inledningsskedet misstänktes även tjänstemän inom Arbetsförmedlingen för delaktighet i brottsligheten. Dessa misstankar är nu avskrivna, men en av tjänstemännen riskerar disciplinpåföljd för att bland annat ha förvarat sekretesstämplade handlingar i hemmet.

Tidigare åtalade kyrkoledare

Johan Melkemichel, 56, Södertälje. Under många år ordförande för S:t Aframs syrisk-ortodoxa kyrka i Södertälje. Dömdes i somras av Svea hovrätt till fängelse i tre år för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan. Melkemichel utnyttjade en nära anhörigs skyddslösa ställning som funktionshindrad genom att utge sig för att ha jobbat som hemtjänstassistent.

Silvia Gündüz, 48, Södertälje. Före detta ordförande för S:t Aframs syrisk-ortodoxa kyrka i Södertälje Tidigare politiskt aktiv inom vänsterpartiet och vice ordförande i Södertäljes kommunfullmäktige. Åtalad som huvudman i en stor bedrägerihärva där 32 personer misstänks ha svindlat Försäkringskassan på mångmiljonbelopp. Rättegång pågår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.