Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 06:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/l-i-stockholm-vill-mojliggora-elektronisk-fotboja-pa-unga/

STHLM

L i Stockholm vill möjliggöra elektronisk fotboja på unga

Liberalerna i Stockholm vill göra det möjligt att förse unga som misstänks för brottet övergrepp i rättssak med fotboja. Foto: Erik Ardelius

Flera liberala politiker vill att det ska vara möjligt att sätta elektronisk fotboja på unga som misstänks för övergrepp i rättssak. Det skriver partiföreträdare i Stockholms stad och riksdagen på DN Debatt.

– Det kommer en motion i riksdagen, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd.

Rätta artikel

Eftersom det inte går att häkta unga personer misstänkta för övergrepp i rättssak bör de kunna sättas under elektronisk övervakning, anser politikerna. Barn under 15 år kan inte häktas i dag. Ungdomar mellan 15-18 år kan frihetsberövas innan rättegång om synnerliga skäl föreligger.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (L), socialborgarrådet Jan Jönsson (L) och liberalernas rättspolitiske talespersonen Johan Pehrsson tar avstamp i den rånvåg mot unga i Stockholm som pågått under vintern. Antalet anmälda rån mot unga personer fördubblades under vintern jämfört med ett år tidigare.

Politikerna vill motverka brottet övergrepp i rättsak, det vill säga att målsäganden eller vittnen hotas för att inte medverka i brottsutredningar.

De tre politikerna uppger att det enligt polis och brottsofferstödjare är en trend att brottsutsatta ungdomar inte vill medverka i förundersökningar och att brott inte polisanmäls av rädsla.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, har antalet anmälningar om övergrepp i rättssak varit i stort sett konstant mellan 2009-2018. Flest anmälningar gjordes 2011. Mellan 2017 och 2018 ökade anmälningarna däremot med fyra procent. 5.270 anmälningar om brottet gjordes i hela landet i fjol.

– Vi har ingen statistik utan grundar uppgifterna på kontakter med polis, socialarbetare och olika ungdomsgrupper. När jag var rektor var jag med om sådana brott. En elevs föräldrar fick sin bil uppbränd efter en polisanmälan, säger Jan Jönsson, som tidigare var rektor på Karsby international school i Botkyrka.

Brå skriver att personer som anmäls för övergrepp i rättssak ofta är väldigt unga och att de inte känner till sina handlingars brottsliga beskaffenhet.

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm stad. Foto: Magnus Hallgren

En elektronisk fotboja begränsar de brottsmisstänktas möjlighet att påverka polisutredningen, menar de liberala politikerna. Tvångsåtgärden ska kunna tillämpas på barn mellan 15-18 år. Den misstänkte bör även få ett kontaktförbud mot målsägande. Statens institutionsstyrelse, Sis, skulle få ansvaret för övervakningen, anser politikerna.

– Det får oerhörda konsekvenser för rättsamhället om brottsutsatta drar tillbaka sina anmälningar på grund av hot, säger Jan Jönsson.

Vad skulle fotbojan innebära?

– Att de här ungdomarna inte får vara på platser vid vissa tidpunkter och att de måste vara i skolan under en viss tid. Det kan också handla om att personen inte får närma sig brottsoffrets hem.

Finns det inte risk för att den brottsmisstänkte då skickar sina vänner för att hota målsägande?

– Jo, därför är det viktigt även med ett kontaktförbud. Om den misstänkte skickar ombud så skulle även de misstänkas och få fotboja, säger Jan Jönsson.

Politikerna tar upp flera förslag för att minska risken för övergrepp i rättsak. Bland annat vill de att initiala förhör med målsäganden och vittnen i högre grad ska spelas in. Rättsprocessen ska även gå snabbare, föreslås det, och skolan ska vara en ”trygg zon” under utredningens skede.

Därutöver vill politikerna genomföra utbildningsinsatser om brottet i skolan och göra det obligatoriskt för brottsåtalade barns föräldrar att närvara vid rättegången.

– Det handlar i huvudsak om programmet Mentors in violence prevention, som vi har börjat rulla ut under våren. Som Brå säger så känner de misstänkta ofta inte till hur allvarligt övergrepp i rättssak är. Därför bör skolan ta upp brottsformen i samhällsundervisningen, säger Jan Jönsson.

Socialdemokraterna i Stadshuset uppger att de vill titta närmare på förslaget om fotbojor om det förordas av polis och åklagare. Partiet anser däremot att mer resurser bör läggas på förebyggande arbete.

– Det är så vi kan stävja brottsligheten på sikt. Liberalerna har skurit ner på fritidsverksamheten för barn och unga med 66 miljoner. Utan en meningsfull fritid är det enklare för ungdomar att hamna snett, skriver oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) i ett sms till DN.