Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

L: Res ett monument över kvinnorna som kämpade för rösträtt

Selma Lagerlöf är en av flera personligheter som kan bli motiv för ett nytt monument i Stockholm när Liberalerna i kommunfullmäktige vill hedra kvinnorna som drev kampen för kvinnlig rösträtt i början av förra seklet.
Selma Lagerlöf är en av flera personligheter som kan bli motiv för ett nytt monument i Stockholm när Liberalerna i kommunfullmäktige vill hedra kvinnorna som drev kampen för kvinnlig rösträtt i början av förra seklet. Other: FLT-PICA

År 2021 har det gått hundra år sedan de första kvinnorna röstade i Sverige. Lagom till jubileet vill Liberalerna hedra kvinnorna som kämpade för lika rösträtt med ett monument i Stockholm.

Liberalerna i Stockholms stad anser att man behöver bli bättre på att hedra historiskt viktiga kvinnor i stadens offentliga rum. 

– Att den politiska och kulturella historien har präglats av män är ju ett faktum. Det kan vi inte rätta till i efterhand. Däremot kan vi uppmärksamma de kvinnor vi har på ett bättre sätt än vi gör i dag, säger Rasmus Jonlund (L).

Läs mer: Eva-Karin Gyllenberg: En skulptur som är högst aktuell 

Han anser att en bra start vore att hedra kvinnorna som kämpade för rösträtt lagom till den kvinnliga rösträttens 100-års jubileum. Därför kommer Liberalerna i Stockholms stads kommunfullmäktige inleda det nya året med att motionera om ett monument över kvinnorna som var drivande i kampen.

– Det vore fint om vi kunde få ett beslut under 2018 eftersom det då är 100 år sedan de viktiga besluten om att införa allmän rösträtt togs. Och eftersom de första valen med kvinnlig rösträtt hölls år 1921 vore det förstås kul om ett monument kunde invigas år 2021.

Eftersom de första valen med kvinnlig rösträtt hölls år 1921 vore det förstås kul om ett monument kunde invigas år 2021.

Exakt hur monumentet ska se ut kommer inte att specificeras i motionen. Det blir en fråga för kulturförvaltningen att utreda om motionen bifalles i kommunfullmäktige. Förvaltningen får även i uppgift att utreda vilka personligheter som bäst bör hedras med ett monument. 

Men oavsett vem eller vilka som kan komma att få ett monument vill Rasmus Jonlund se ett figurativt monument snarare än en abstrakt symbol.

Läs mer: Skulpturer som väckt debatt i Stockholm

– Politiskt ska vi ju inte tycka till om några detaljer. Men när vi nu ska hedra kvinnor vore det kul om det blev ett monument där man ser vilka individerna är. Om man i hundratals år har rest monument över gubbar blir det konstigt med någon slags kollektiv symbol nu när vi ska hedra kvinnor.

Var monumentet kan komma att hamna blir också en utredningsfråga. Men även här har Liberalerna ett tydligt önskemål.

Läs mer: Flickstaty utmanar Wall Street-tjuren 

– Jag tänker mig en centralt belägen plats i staden – kanske en ny plats – som nya Slussen. Det får inte bli något undanskuffat.

Liberalernas förslag ser av allt döma ut att kunna få stöd av den rödgröna majoriteten i stadshuset.

– Det är självklart att kampen för kvinnlig rösträtt förtjänar att uppmärksammas av Stockholm stad. Jag vågar säga att jag talar för hela den rödgröna majoriteten när jag säger att jag tycker att det här är ett bra förslag, säger kulturborgarrådet Mirja Räihä (S).

Även hon är inne på att kvinnor generellt behöver ges större utrymme på offentliga platser i Stockholm.

– Kvinnor har åsidosatts vid namngivningar av gator och torg men även när det gäller att resa minnesmärken över viktiga personligheter. Därför ser jag mycket fram emot att få läsa den här motionen.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.