Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

L: Skärp skollagen – för lärarnas skull

Christer Nylander (L).
Christer Nylander (L).

Tydliggör i lagen vad föräldrar får lägga sig i och inte, det föreslår Liberalernas skolpolitiska arbetsgrupp, som vill skärpa skollagen för att stötta lärarna.

– Det måste vara tydligt i lagen att det är lärare som har ansvaret för undervisningen, säger Christer Nylander, ordförande i gruppen.

Christer Nylander, L, säger att han upplever att allt fler lärare och rektorer berättar om påtryckningar, ibland i form av hot från föräldrar.

– Jag ser det som en växande trend att föräldrar lägger sig i undervisnings- eller betygsrelaterade saker. Vi tycker det är viktigt att stärka lärares och rektorers ställning och en del i detta är att göra lagändringar. En annan del i detta är att vi politiker måste visa att vi står bakom rektor och lärare i sådana situationer, säger Christer Nylander, ordförande i Liberalernas skolpolitiska arbetsgrupp.

Läs även: Skola har skapat regler för föräldrar

Nu föreslår Liberalernas skolpolitiska arbetsgrupp att skolans ansvar och befogenheter gentemot föräldrarna ska förtydligas. I förslaget som DN tagit del av skriver de:

”Skolans ansvar och befogenheter gentemot föräldrarna måste förtydligas. Det ska tydligt framgå i skollagen vad som är skolans kunskapsuppdrag och vad som är föräldrarnas vårdnadsansvar. Föräldrar har ett ansvar för att deras barn ska ges möjlighet att lyckas i skolan. Det är ett föräldraansvar att till exempel se till att barnet kommer i tid till skolan, att respektera de regler som skolan sätter upp och att hjälpa till med läxläsning.”

Christer Nylander förklarar att det i sak bland annat skulle kunna ske genom att man ändrar skollagens 4 kap 12 §. Där står i dag: ”Vårdnadshavare för barn i förskolan och för elever i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan och fritidshemmet ska erbjudas möjlighet till inflytande över utbildningen.”

Genom att skriva till att inflytande ska erbjudas över utbildningen, dock ej över hur undervisningen läggs upp, genomförs och utvärderas skulle det bli tydligt att det är rektor och lärare som bestämmer över vad som sker i klassrummen, menar han.

– I Skollagen skiljer man på utbildning och undervisning. Utbildning är ett bredare begrepp som involverar skoldagen i princip. Det är inga problem att föräldrar och elever har inflytande över byggnad, mat eller sådant. Men undervisning handlar om lektioner, utvärderingar och betyg och det ska vara tydligt i lagen att det är lärare och rektor som bestämmer om undervisningen. Det stärker också skolans ställning.

Förslaget kommer att läggas fram under ett riksmöte med Liberalerna i helgen.

Även Liberalerna i Stockholm har planer för att hantera föräldrar. Lotta Edholm, vice ordförande i utbildningsnämnden vill att utbildningsförvaltningen ska förse Stockholm kommuns skolor med stödmaterial för att enklare tydliggöra för föräldrar vad som gäller.

Läs även: ”Rika föräldrar är en arbetsmiljöfara”

– Utbildningsförvaltningen kan stötta skolorna i form av dokument med riktlinjer om hur man tydliggör vilket ansvar lärare och skolledning har och vilket föräldern har, säger hon.

Liberalerna Stockholm vill också att staden ska ge ut en broschyr till föräldrar när deras barn börjar i skolan med information om vad de kan förvänta sig och vad som förväntas av dem, exempelvis att se till att eleven kommer i tid till lektionerna.

– Det handlar om att stötta lärare i sin yrkesroll så de slipper tjafsa med föräldrar, säger Lotta Edholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.