Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

L vill ha minnesplats för terrordådets offer

Liberalerna har lämnat in ett förslag till Kommunstyrelsen om att inrätta en minnesplats för de som dödades i terrorattacken.
Liberalerna har lämnat in ett förslag till Kommunstyrelsen om att inrätta en minnesplats för de som dödades i terrorattacken. Foto: Paul Hansen

Liberalerna i stadshuset vill ha en permanent minnesplats för terrorattackens offer på Drottninggatan. Medan frågan bereds kommer en temporär plats att finnas i Kulturhuset, enligt biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell

Ett förslag om att inrätta en minnesplats för de dödade i terrorattacken har lämnats in till Kommunstyrelsen av Liberalerna.

– Vi tycker att det vore lämpligt med anledning av det förfärliga som inträffade. Det var en attack mot stockholmarnas rätt att leva i frihet och säkerhet. Vi tycker det vore lämpligt att starta arbetet med en minnesplats redan nu, för vi vet av erfarenhet att ska man göra något av stort konstnärligt värde så kommer det att ta tid, säger Lotta Edholm (L).

Vi tycker det vore lämpligt att starta arbetet med en minnesplats redan nu, för vi vet av erfarenhet att ska man göra något av stort konstnärligt värde så kommer det att ta tid.

Hon tycker det lämpligaste vore att ge Stockholm konst i uppdrag att tillsammans med Trafikkontoret se ut en lämplig plats och utformning.

Foto: Lars Lindqvist

– Det finns permanenta minnesplatser för ett antal händelser och skeenden, till exempel Estonia och Olof Palme-mordet. Det är historiska händelser och när man efter ett antal år ser tillbaka på det här kommer man göra en bedömning att det var en historisk händelse, säger Lotta Edholm (bilden).

Minnesplatsen bör enligt förslaget förläggas ”någonstans längs Drottninggatan eller i gatans omedelbara närhet”.

Biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell säger att frågan har väckts även från majoriteten och andra politiska håll.

– Skrivelsen ska vi behandla, men det finns många faktorer att fundera på. Det är inte en tillfällighet att Tsunamimonomentet invigdes alldeles nyligen, för det är händelser som river upp mycket och måste få ta lite tid.

Däremot ska planket som täckt Åhlénsingången, där många satt upp meddelanden och brev, inom en vecka tas bort och då flyttas in på Kulturhuset. Där kommer det att få stå kvar åtminstone över sommarmånaderna.

– Det akuta behovet av att visa deltagande tillgodoser vi genom att flytta in planket, säger Fredrik Jurdell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.