Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Lägenheter på Airbnb används för prostitution

Det har blivit allt vanligare att lägenheter som hyrs ut på korttidskontrakt används av ligor för bordellverksamhet.

– Folk är blåögda. De borde tänka sig för lite mer vem de hyr ut till i andra hand, säger Simon Häggström i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Tidigare var det på hotellen en stor del av prostitutionen i Stockholm bedrevs. Men det var inget man gärna talade om. När Stockholmspolisens prostitutionsgrupp inledde sitt arbete 2009 var frågan närmast tabubelagd i hotellbranschen. Och man hade inte heller haft särskilt mycket stöd från polisen.

Sedan dess har gruppen arbetat metodiskt tillsammans med hotellen för att få bukt med problemet. Hotellen har utbildat sin personal och har hållit tät kontakt med polisen.

Det har lyckats så bra att prostitutionen nu flyttat från hotellen och in i stockholmarnas bostäder som hyrs ut i andra hand. Lägenhetsinnehavarna har oftast ingen aning om vad som pågår i deras lägenheter när de är bortresta.

– Andrahandslägenheter är nu den klart största marknaden för prostitutionen i Stockholm, säger Simon Häggström, spanare i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Han menar att polisen har direktkontakt och samarbete med sajterna som förmedlar bostäderna, som Airbnb. Och det är en omfattande prostitutionsverksamhet han talar om.

– Man blir mörkrädd. Jag uppskattar att det en vanlig dag i Stockholms län finns cirka 200 adresser där det pågår prostitution. Större delen av dessa platser är andrahandslägenheter, säger Simon Häggström.

Läs mer: ”En kväll var de 10-15 män. Då insåg jag att något inte var som det skulle”

Prostitutionen skulle kunna sysselsätta betydligt fler poliser än de fyra personer som nu tillhör prostitutionsgruppen, anser han. Gruppen arbetar uppsökande i Stockholms city utifrån egen spaning och tips från allmänheten.

Den egna spaningen bedrivs från bilar på gatan utanför bostadshus, i trappuppgångar eller precis utanför lägenheterna. Varje arbetspass inleds med en genomgång av prostitutionssajterna där kvinnorna öppet bjuds till försäljning.

Foto: Thomas KarlssonSexköpen görs upp på internetsajter. Foto: Thomas Karlsson

Han visar några av de populäraste sajterna som han regelbundet går igenom på sin dator. Där finns bilder på kvinnorna, nakna eller i underkläder, information om ”arbetstider” som ofta är 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan, och långa listor på vilka tjänster som erbjuds.

– Det är hallickarna som lägger in annonserna och klickar i vilka tjänster som erbjuds, tjejerna har oftast ingen aning om vad som väntar, säger Simon Häggström.

På vissa sajter ser man hur många visningar annonserna haft. En annons med ordet ”skolflicka” i rubriken har haft 2.650 visningar under fredagen – dubbelt så många som de övriga annonserna.

– Sidorna dyker upp som svampar ur jorden och kan försvinna lika snabbt. Vi har lyckats släcka ett fåtal sajter, säger Simon Häggström.

Nya annonser kommer in i en strid ström. Simon Häggström tar fram en sajt på måfå och räknar de nya annonser som lagts in denna dag. Det är 147 annonser.

– Och då är klockan bara 15. Den stora ruschen börjar när det börjar bli dags för männen att gå hem från jobbet.

Servrarna som sajterna ligger på är placerade utomlands. De som står bakom tjänar stora pengar på annonseringen.

Bokning av kvinnorna sker via telefon eller sms. Därefter träffar sexköparna kvinnorna i en andrahandslägenhet.

Själva människohandeln hanteras av en annan avdelning inom polisen. Prostitutionsgruppens uppdrag är att gripa män som köper sex. Det går inte ett arbetspass utan att någon sexköpare grips.

– Unga kvinnor förs i hundratal till Sverige och våldtas. För mig är det en gåta att det kan få fortgå.

Bordellverksamheterna i lägenheterna är en organiserad kriminell verksamhet med tydliga kopplingar till Östeuropa, menar han.

– Tjejerna är mellan 18 och 23 år och kommer ofta från mycket fattiga förhållanden, exempelvis i Rumänien och körs runt till olika lägenheter och kunder. Det här handlar om handel med människor. De ansvariga profiterar på människors fattigdom.

Men även hallickarna som sköter verksamheten i Stockholm är underhuggare längst ned i hierarkin, menar Simon Häggström.

– De riktiga höjdarna finns utomlands, i offrens hemländer, och skulle aldrig sätta sin fot i Sverige, säger han.

Jag uppskattar att det en vanlig dag i Stockholms län finns cirka 200 adresser där det pågår prostitution. Större delen av dessa platser är andrahandslägenheter.

Lägenheterna hyrs ofta ut i två eller tre veckor via andrahandsförmedlingar som Airbnb. De som ska komma till bostaden uppger sig vara ett trevligt par som ska ”tillbringa ett par veckor i Stockholm på semester”. Det kan vara hallicken och en av de utnyttjade kvinnorna. Eller två tjejer som är här på ”språkresa”.

Foto: Thomas Karlsson

Simon Häggström tycker att många lägenhetsinnehavare är lite naiva, närmast blåögda, när de hyr ut sin lägenhet i andra hand.

– Jag skulle önska att lägenhetsinnehavarna kunde tänka ett steg längre och intressera sig lite mer för vem som ska bo i deras lägenhet, säger Simon Häggström.

Oftast är det grannarna som börjar ana att det pågår något misstänkt och reagerar.

– Dessutom vill köparna hela tiden ha ett nytt utbud. Därför körs de utnyttjade kvinnorna vidare till en annan stad efter några veckor, säger Simon Häggström.

Bostadsinnehavarna blir ofta förskräckta när de inser vad som pågått i lägenhet under semestern. De skulle aldrig vilja att deras lägenhet förvandlas till bordell och vill helst inte tänka på vad deras säng har använts till när de var borta.

Om en bordellverksamhet avslöjas i en lägenhet när lägenhetsinnehavaren är bortrest skickar prostitutionsgruppen alltid ett brev och berättar vad som hänt.

– Många blir helt knäckta när de läser brevet och förstår vad som försiggått. De vill både göra sig av med sängen och sälja lägenheten, säger Simon Häggström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.