Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Lägenhetsdörren går inte att öppna på grund av platsbrist

Other: Privat

När Olivera Cvetkovics föräldrar besiktigade sin nyköpta lägenhet i Värmdö märkte de att lägenhetsdörren inte helt gick att öppna. I alla fall inte när grannen också öppnade sin. 

– Tänk om det brinner och min pappa, som är handikappad, ska ta sig ut, säger Olivera Cvetkovic.

Bostadsbolaget Järntorget har byggt flera hundra nya bostadsrätter i Gustavsberg i Värmdö kommun öster om Stockholm. Olivera Cvetkovics föräldrar köpte en av lägenheterna, men familjen blev besviken när man besiktigade den. Lägenhetsdörren slog i grannens om denne öppnade sin dörr samtidigt.

– Jag kände: Men gud, tänk om det brinner och min pappa, som är handikappad, ska ta sig ut. Då kan han inte ens öppna dörren och ta sig ut för att den har hakat ihop sig med grannens dörr, säger Olivera Cvetkovic.

Hennes pappa använder rullator, och hon är rädd för att han inte ska komma ut genom dörren om det skulle börja brinna. Hon är dessutom orolig över klämrisken.

– Säg om jag har mina små barn där, och sedan står barnet och håller i handtaget, och så ska grannen bara handla. Han behöver inte ha bråttom, utan det räcker med att han öppnar dörren för att barnet ska riskera att klämmas.

När hon påtalade detta sade bostadsbolaget Järntorgets inspektör att det inte var något problem eftersom man sällan öppnar dörrarna samtidigt, enligt Olivera Cvetkovic. Nu vill hennes föräldrar inte längre flytta in i lägenheten.

I ett mejl till familjen skriver en representant för bostadsbolaget att det handlar om att maximera ytorna, men samtidigt följa de byggregler som finns. Han skriver också att inget fel föreligger, att risken för en dörrkollision är mycket liten och att personerna därför måste tillträda lägenheten enligt avtal.

– De försöker bortförklara och idiotförklara oss som faktiskt är oroliga över det här, säger Olivera Cvetkovic.

Conrad Grut är byggnadsinspektör vid Värmdö kommun. Han har inte ansvarat för frågan på kommunen, men han känner igen den.

– I det här fallet så överensstämmer det inte riktigt med bygglovet, utan en dörr är flyttad delvis i sidled, och det är därför det här problemet har uppkommit, säger Conrad Grut.

Det är också det enda som har förändrats jämfört med den ursprungliga ritningen, enligt Conrad Grut. En sådan förändring måste inte meddelas till kommunen.

– Det påverkar inte bygglovet i sig, så de har inte gjort något fel, säger han.

Hugo Dammert, affärsområdeschef för Järntorget Bostad, säger att det inte är ovanligt att nya lägenheter byggs på det här sättet.

– Ur ett kundperspektiv så vill vi maximera boytan i lägenheterna och har i stället rätt små trapphus. Vi tror inte att stora trapphus och mindre lägenheter är efterfrågade, säger han.

Enligt Järntorget har både brand- och tillgänglighetssakkunniga kontrollerat bygget. De har också tittat speciellt på utrymning för personer med rörelsehinder, och gett grönt ljus.

– Sedan kan man såklart uppleva att det är trångt, och det har jag full respekt för, men det finns inget fel och ingen risk i det här, säger Hugo Dammert.

Men nu är ju familjen orolig och vill bryta sitt avtal. Kan man då inte tillmötesgå detta?

– Det föreligger ingen säkerhetsrisk i händelse av brand. Man kan ha olika åsikter om saker och det har vi respekt för, men det är inte skäl för att frånträda ett avtal, som vi ser det.

Men det är precis det som Olivera Cvetkovics föräldrar nu vill göra.

– Det här är kanske gjort rätt enligt bokens regler, men jag tycker fortfarande inte att det är rätt, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.