Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Läget inom förlossningsvården mer kritiskt än på länge

När sommaren närmar sig är läget inom förlossningsvården i länet mer kritiskt än på länge. Trots att fler barn föds stängs platser på flera sjukhus på grund av personalbrist.

– Barnmorskorna är oroliga för sin legitimation. Vem är ansvarig om det händer något, säger Emma Jonsson, huvudskyddsombud på Karolinska Huddinge.

Ett drygt dygn har gått sedan Holly tog sitt första andetag. Nu vilar hon tryggt vid bröstet hos mamma Aline Bistoletti på Södersjukhuset.

– Det var en utdragen förlossning i 48 timmar som slutade med operation. Men nu mår jag bra. Här har de lyckats bra med rekryteringen måste jag säga, säger Aline Bistoletti.

Många små nya Stockholmare kommer att se dagens ljus de närmaste månaderna, cirka 7.500 under juni-augusti. Men vården som ska hjälpa de små sommarbarnen till världen i sommar är skör.

– De senaste två månaderna har vi haft en sommarsituation. Det har varit ett högt tryck. Vi har en bra bemanning, men vi räcker ändå inte till. Det värsta är att vi som är rutinerade börjar bli trötta. När man sitter i telefon med en full avdelning och det ringer en kvinna med värkar, det är ett väldigt stresspåslag, säger Karin Lundin, barnmorska på Sös förlossning.

Undersköterskan Annica Englund fyller i:

– Så har det varit sedan BB Sophia stängde. Våran bild är att vi ger en bra vård, och till 99 procent behåller man lugnet inne på rummet. Men en del föräldrar hinner man inte ens ge en förlossningsbricka innan man stressar i väg dem, säger Annica Englund.

När semesterperioden närmar sig utgår extra ersättning från landstinget till personal som går in och tar extrapass.

– Det fattas en förlossningsklinik i regionen, och inför sommaren känns det extra skört. Vi är precis bemannade hela tiden och även kringpersonal går in och jobbar, säger Annika Svensson, chefbarnmorska.

Personal från andra förlossningskliniker vittnar om en pressad situation. På Danderyds sjukhus är åtta av 13 förlossningsrum öppna. På Karolinska Huddinge har ett 20-tal barnmorskor och fem undersköterskor sagt upp sig sedan årsskiftet, och bara sju av elva rum kommer att vara öppna under sommaren.

– De närmaste dagarna görs en riskanalys. Det är inte säkert att vi kan ta emot hänvisningar från andra sjukhus som vi brukar. Barnmorskorna är oroliga för sin legitimation och för patientsäkerheten. Vem är ansvarig om det händer något? säger Emma Jonsson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Karolinska Huddinge.

Bemanningen klaras genom att chefer arbetar kliniskt, och personalen tar extrapass. Men tidig hemgång, efter sex timmar kan bli aktuellt för omföderskor, och inte bara som fritt val.

– Kommer vi att kunna ta emot alla födande? Det är så tajt och det påverkar förlossningsvården i hela länet, säger Emma Jonsson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Karolinska Huddinge.

Läs mer: Skador efter förlossningen – detta kan hända

Från landstingets sida går planeringen ut på att föräldrar i förväg listar sig på den klinik där de helst vill föda redan på mödravårdscentralen. Rådet till mammorna är att de i graviditetsvecka 25 väljer bland de enheter där det finns plats då det är dags att föda. När det är fullbokat inträder en spärr.

– Blivande föräldrar måste välja var man ska föda. Det gör man i dialog med sin barnmorska. Det är vi ännu tydligare med den här sommaren än förra. Vi kommer ta hand om alla. Däremot varierar trycket över dygnet, och därför kan vi inte garantera en plats på en enhet, säger Barbro Naroskyin, hälso - och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting.

Om föräldrarna ändå dyker upp oanmälda måste enheterna ändå ta emot.

– Alla är medvetna om att det är en pressad situation inom förlossningsvården. Jag skulle säga att den är mer pressad än förra sommaren. I slutet av juli och början av augusti blir det en topp. Att vi ändå har sju salar öppna på Karolinska Huddinge beror på att vi lägger pussel och hjälps åt, säger Svante Norgren, chef för tema barn och kvinnosjukvård på Karolinska.

Prognoserna pekar dels på att stadigt fler barn föds i det växande länet, och på att förskjutning skett över året så att barn föds under sommarmånaderna. Statistiken visar också att antalet hänvisningar till att föda i andra län ökat markant sedan BB Sophias stängning. Hittills i år har 23 kvinnor skickats över länsgränsen.

– Om man tittar på förra året så ser vi en liten ökning över sommaren. Samtidigt får nio av tio föda där det själva valt, säger Barbro Naroskyin.

Trycket på förlossningsvården kommer inte att minska. Statistiken talar också sitt tydliga språk. När det gäller kapaciteten - enligt landstingets prognoser de närmaste åren - går ekvationen jämt upp. Antalet förlossningsplatser är bara hundratalet över antalet beräknade födslar. I en hela tiden uppskjuten framtid finns en förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus i planerna, nu uppskjutet till 2022.

– Den väntas klara 4.000 förlossningar. Det ger en kapacitetsökning på 21 procent, större än behovet. Det kommer att bli luftigare, och det tror vi är nödvändigt. Mellan 2020-2021 ganska kritiskt, men med nya arbetsätt och tidig hemgång kan det bli större flexibilitet i förlossningsvården, säger Ella Bohlin, landstingsråd med ansvar för förlossningsvården(KD).

Den stora utmaningen är bemanningen, och att göra förlossningen till en attraktiv arbetsplats

I glappet de närmaste åren - då det saknas förlossningsplatser är planen att lägga ett större beting på de stora förlossningsklinikerna, framför allt på SöS och Karolinska Huddinge, som måste klara av fler födslar.

– Vi har sådana långa ledtider. Att starta nya verksamheter tar lång tid, det är en lärdom. Därför är det bra att bygga ut inom systemen, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd.

Frågan är hur ekvationen går ihop om personalen flyr.

– Den stora utmaningen är bemanningen, och att göra förlossningen till en attraktiv arbetsplats, säger Ella Bohlin, och nämner flera satsningar, bland annat med introduktionsprogram för nyutexaminerade barnmorskor.

Har kvinnor som ska föda barn i Stockholm anledning att vara oroliga?

– Jag vill inte skönmåla. Förlossningsvården är i en pressad situation, men vi vidtar åtgärder så att födande mammor ska känna sig trygga, säger Anna Starbrink.

Förstagångsföderskan Aline Bistoletti på Södersjukhuset är nöjd med vården. Hon och sambon Mattias Johansson bor i Saltsjöbaden och har valt att föda på Sös.

– Men det är också det som är närmast. Det är helt galet, med tanke på att det ska täcka hela Nacka och Värmdölandet, säger pappa Mattias Johansson.

Larmrapporterna om krisen i förlossningsvården är däremot inget Aline Bistoletti tagit till sig av under graviditeten:

– Jag har inte varit orolig. Jag har inte läst på någonting, och jag har full tillit och tänkte att det blir som det blir. Men det är klart, hade jag vetat att det skulle ta 48 timmar... säger Aline Bistoletti.

– Då hade jag aldrig fått ligga! säger Mattias Johansson.

 

Fakta. Förlossningsvården

I Stockholms län finns sex förlossningskliniker. Cirka 30 000 förlossningar sker i länet varje år. När BB Sophia stängde i maj 2016 saknas 3000 förlossningsplatser. För att klara trycket måste andra kliniker klara fler förlossningar. Aktuell fördelning av platser:

Danderyds sjukhus 6750

BB Sthlm 4050

Karolinska Solna 4000

Karolinska Huddinge 5200

Södersjukhuset 7800

Södertälje sjukhus 2400

Källa: SLL

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.