Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/laget-stabilt-for-skottskadad-vaktare/

STHLM

Väktaren i Rinkeby sköts i båda benen

Källaren i Rinkeby där väktaren sköts sent på måndagskvällen. Foto: Jonas Lindkvist

Läget för den väktare som sköts i båda benen när han patrullerade i en hyresfastighet i Rinkeby i måndagskväll är stabilt. Väktaren arbetade på uppdrag av fastighetsbolaget för att öka tryggheten.

– Väldigt allvarligt för området, säger Ulf Malm, vd på Fastighetsägarna i Järva.

Det var i måndags kväll som en väktare blev beskjuten i en hyresfastighet i Rinkeby. Polisen larmades till platsen strax före klockan 21.30. På plats kunde man konstatera att väktaren skjutits i båda benen i hyresfastighetens källare.

Den skottskadade väktaren fördes till Karolinska sjukhuset där han opererades. Väktarens kollega hade dock inga fysiska skador och kunde höras av polis redan under måndagskvällen.

Väktaren arbetade på uppdrag av fastighetsbolaget Hembla, som har ett stort bestånd av hyresfastigheter i Rinkeby. Arbetet går bland annat ut på att bevaka källarutrymmen och trapphus så att inte obehöriga vistas där. Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten. I arbetet ingår att även verka relationsbyggande.

– Det som hänt är förfärligt, säger Jonatan Öhman, kommunikationschef på Hembla.

Även Ulf Malm, vd på Fastighetsägarna i Järva, och Per Granhällen, trygghets- och säkerhetsstrateg i stadsdelen, reagerar med bestörtning.

– Vi har haft en positiv utveckling när det gäller tryggheten för de boende i området i flera år i rad. Det som hänt är ett stort bakslag och tragisk för de inblandade. Ingen ska behöva bli skjuten på jobbet, säger Ulf Malm.

De flesta fastighetsägare i Järva har anlitat olika bevakningsföretag för att göra ronderingar i fastighetsbeståndet under kvällar och nätter. Ett tiotal av dem använder ett bolag som Fastighetsägarna i Järva upphandlat gemensamt.

– Väktarna är ett bra komplement till den fysiska upprustning och det systematiska brottsförebyggande arbetet fastighetsägarna gör. Mycket av otryggheten kan byggas bort, det är ett ständigt pågående arbete, säger Ulf Malm.

För de boende som DN träffade på adressen under tisdagen kom inte händelsen som någon direkt chock.

– Läget här har förvärrats, jag skulle aldrig gå ner i källaren på kvällstid, säger en tvåbarnspappa som bott i Rinkeby i 19 år.

Han har uppskattat att fastighetsägaren satsat på att anställa väktare.

– För oss boende innebär det en säkerhet att de finns här, men för dom... Det är ett väldigt farligt jobb, många unga här bär vapen, säger han.

I porten bredvid bor en kvinna med sina två vuxna döttrar.

– Jag har inte varit nere i källaren på snart tre år. Bara härom dagen pratade vi om att vi borde gå ner och försöka rensa bland våra saker, men vi vågar inte. Vem som helst kan ju ta sig in där, säger hon.

Även hon tycker att det är bra att det finns väktare i hyreshuset under kvällar och nätter.

– Hoppas att de fortsätter arbeta här. Att det finns folk som skjuter mot dem som arbetar för vår trygghet är hemskt och väldigt obehagligt, säger hon.

Mellan klockan 16 och 22 på tisdagen öppnade polis, stadsdelsförvaltning och fastighetsbolaget Hembla upp en lokal för att ge krisstöd och svara på frågor från de boende i området.

Rinkeby har tidigare ofta beskrivits som ett område där det kan finnas risker för vaktbolagens personal. Detsamma gäller andra områden som polisen har klassat som särskilt utsatta.

Påverkar den här skjutningen hur väktare och ordningsvakter kan arbeta i särskilt utsatta områden?

– När det gäller sådana områden är det viktigt att det finns en fungerande samverkan med polisen. Det är väldigt viktigt att den kommunikationen fungerar. Än vet vi inte exakt vad som hänt, så vi får vänta tills polisutredningen är färdig innan vi uttalar oss närmare, svarar Li Jansson branschchef för Säkerhetsföretagen, som det senaste dygnet arbetat intensivt med frågan om väktaren som blev skjuten i Rinkeby.

Händelsen rubriceras som försök till mord och utreds för närvarande av sektionen för grova brott vid Solnapolisen.

Det finns uppgifter om att skjutningen föregicks av en sammanstötning mellan väktare och ett flertal ungdomar kvällen innan.

Frida Nordlöf, tillförordnad chef för Järva lokalpolisområde, bekräftar att det ofta uppstår ordväxlingar mellan väktare och ungdomar som vistats i hyreshusens allmänna utrymmen.

– Det finns ungdomar som blir tillsagda att avlägsna sig från platser där de inte ska vara varje kväll.

Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) säger till SVT att stadens satsning på sätta in extra ordningsvakter inte påverkas av det som hänt.

– Det gör mig ännu mer övertygad om att vi måste fortsätta den satsningen. Kriminella ska inte få diktera villkoren, säger han till SVT.

Ingen misstänkt är ännu gripen.