Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 18:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lakare-atalad-for-valdtaktsforsok-tidigare-utredd-for-valdtakt/

STHLM

Läkare åtalad för våldtäktsförsök tidigare utredd för våldtäkt

Södersjukhuset. Arkivbild. Foto: Magnus Hallgren

Den akutläkare som åtalats för våldtäktsförsök utreddes tidigare för en våldtäkt mot en sjuksköterska på hans arbetsplats. Trots att polisutredningen pågick fick mannen jobba kvar på sjukhuset.

John Falkirk
Rätta artikel

DN skrev igår om en läkare på Södersjukhuset i Stockholm som åtalas för ett våldtäktsförsök i juli i fjol. Efter en utekväll följde mannen med en kvinna in i hennes lägenhet mot hennes vilja. I bostaden slog han kvinnan och tafsade på henne, enligt åtalet. När polisen grep honom ska mannen ha uppträtt våldsamt.

Läkaren hade semester vid tidpunkten och sjukhuset fick vetskap om händelsen via media först i förra veckan, enligt Södersjukhusets vd Mikael Runsiö. Han berättar att läkaren är avstängd tills vidare.

– Vi fick reda på det här i torsdags förra veckan och stängde då av honom. Det är så vi gör när en anställd åtalas för ett brott. Vi har även öppnat ett personalärende, säger Mikael Runsiö.

Läkaren har redan tidigare utretts för brottsligt sexuellt beteende. 2016 anmäldes han för våldtäkt mot en sjuksköterska som också arbetade på Södersjukhuset. Även det skedde efter en utekväll och mannen ska då ha tagit bilder på kvinnans kön och utfört sexuella handlingar på henne när hon sov, skriver Svenska Dagbladet.

Under polisutredningen stängdes mannen av från sin tjänst i tre månader, men han fick komma tillbaka till tjänsten innan utredningen var färdig. Sjukhuset motiverade det med att utredningen ”inte ledde någon vart”. Han var under perioden i tjänst på akutmottagningen och fick även utbilda läkarstudenter.

– Vi måste lita på våra rättsvårdande myndigheter och förundersökningen lades ner. Rent arbetsrättsligt hade vi ingenting att gå på eftersom händelsen ska ha inträffat utanför arbetstid, säger Mikael Runsiö.

Efter att läkaren anklagades för den första våldtäkten skickade flera personer i personalen in en skrivelse till ledningen där de uttryckte oro för läkarens beteende. Skrivelsen ledde inte till några åtgärder mot läkaren.

– Ett antal personer kom med klagomål om honom. Företrädare för ledningen samtalade med personerna och så vitt jag vet ska parterna vara relativt nöjda med utfallet, säger Mikael Runsiö.

Han beklagar händelsen och menar att en intern utredning nu får visa om sjukhuset agerat fel.

– Det är naturligtvis tragiskt på många sätt. Framför allt för alla inbladade, de som blivit utsatta på olika sätt. Det finns många offer i det här, säger Mikael Runsiö.

En kvinna som anmält läkaren för ett brott har ansökt om besöksförbud för honom 2017, vilket inte beviljades av polisen. Det är oklart om det är någon av ovan nämnda kvinnor.