Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lakare-korde-rattfull-med-husbil-doms-till-fangelse/

STHLM

Man körde rattfull med husbil – döms till fängelse

I augusti 2018 orsakade en man tumult i centrala Västerås när han med en husbil körde in i tre bilar och en lyktstolpe. Nu har mannen dömts till fängelse för grovt rattfylleri i sex månader.

Under mannens vådliga framfart fick också flera personer ta skydd i portuppgångar för att inte bli påkörda. I tingsrättens dom konstateras det att mannen, som jobbar som läkare på ett sjukhus i Stockholmsområdet, begick gärningen med uppsåt.

Mannen hade under färden en alkoholkoncentration i blodet som uppgick till 1.65 promille. Han har själv uppgett att han inte har några minnen av det händelserna. Rätten skriver att detta i sammanhanget inte är till hans fördel utan istället ”bekräftar hur utomordentligt farlig hans körning varit”.

Läkaren har även vid ett tidigare tillfälle dömts till fängelse för samma brott.

Rätten påpekar att det kommer att skickas en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, eftersom tingsrätten är skyldig att anmäla läkare som döms för rattfylleribrott. Eftersom läkaren nu kan komma att bli uppsagd konstaterar rätten att han döms till sex månaders fängelse. I annat fall, påpekas det, hade han istället dömts till nio månaders fängelse.

Läs mer: Ivo vill återkalla dömd läkares legitimation