Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Utredningen växer – läkare misstänks för övergrepp mot 70 barn

Den 28-årige läkare som suttit häktad i snart fem månader, misstänkt för en rad olika sexuella övergrepp mot barn, har omhäktats för sjunde gången.

Enligt åklagaren Ann Lidén har minst 70 barn blivit utsatta.

– Min klient förnekar brott. Det handlar om medicinskt befogade undersökningar, säger hans advokat Frida Wallin.

Fallet med den 28-årige läkaren, som är medborgare i ett annat europeiskt land, växer sig allt större i takt med att utredningen går vidare.

Enligt åklagaren handlar det nu om att han ska ha utsatt 70 barn för ungefär 140 olika typer av sexuella övergrepp – det handlar om allt från sexuella ofredanden till utnyttjande av barn för sexuell posering och flera grova sexuella övergrepp. Majoriteten av övergreppen ska ha skett i samband med att barnen undersökts av mannen.

– Min klient hävdar att det handlar om medicinskt befogade undersökningar. Han har agerat utifrån sin medicinska profession. Det här ärendet kommer att koka ner till hur de ska bedömas och hur andra läkare ser på de undersökningar han har gjort, säger mannens advokat Frida Wallin.

Mannen är också misstänkt för barnpornografibrott då polisen funnit den typen av material i hans dator. Han medger att materialet funnits där, men han ”bestrider ansvar för det”, som advokaten uttrycker det.

– Det finns skäl till det som jag inte kan gå in på nu, fortsätter Frida Wallin.

Henne bild är att ärendet vuxit på grund av uppgifter som cirkulerat i media, vilket gjort att föräldrar till barn som blivit undersökta av mannen i efterhand reagerat och uppfattat att deras barn kan ha utsatts för någonting.

– Det handlar också om att sjukhus där han varit anställd bedrivit uppsökande verksamhet gentemot patienter som mött min klient, säger hon.

Den 28-årige läkaren häktades i slutet på december förra året och har sedan dess omhäktats sju gånger. För varje gång har misstankarna mot honom växt. Det började med misstankar om fyra fall av sexuellt ofredande i Stockholm i december. I april fanns det 27 barn på listan över målsägare och i och med dagens omhäktning är han på sannolika skäl misstänkt för att ha begått brott mot 70 barn från olika delar av Sverige – bland annat Stockholm, Skellefteå, Jönköping och Skövde.

Kammaråklagare Ann Lidén vänder sig mot bilden av att ärendet växt efter hand:

– De flesta misstankarna mot mannen hade vi redan från början, det här har handlat om i vilken takt vi hunnit utreda dem för att kunna dra dem inför domstol, säger hon.

Hon vill inte uttala sig om hur många av de 70 barnen som förhörts eller vad de berättat.

– Vissa har hörts, hur många och varför just de har hörts kan jag inte gå in på. Jag kan bara konstatera att tingsrätten anser att den bevisning jag hittills lagt fram räcker för att han ska fortsatt vara häktad, säger Ann Lidén

Mannen har läkarexamen, men är inte specialistutbildad. Han har arbetat på olika sjukhus i Sverige sedan 2015, och han har också haft en provanställning på ett företag som erbjuder vård via internet.

Brotten han misstänks för representerar hela skalan av olika typer av sexuella övergrepp mot barn – från sexuella ofredanden till utnyttjande av barn för sexuell posering och flera grova sexuella övergrepp.

Mannen ska nu vara fortsatt häktad till den 30 maj. Beslut i själva åtalsfrågan kommer sannolikt inte förrän efter sommaren.

Huruvida han kommer vara fortsatt häktad kommer dock att avgöras löpande.

Läs mer: Läkaren misstänks för en rad övergrepp mot barn 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.