Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lakare-raderade-hundratals-patientuppgifter-om-barn/

STHLM

Läkare raderade hundratals patientuppgifter om barn – förundersökning inledd

En barnortoped raderade uppgifter om hundratals barn på en väntelista för behandling. Nu vet inte kliniken längre vilka som ska behandlas.

– Det här riskerar göra barn handikappade, om de inte behandlas i tid, säger vd:n vid den privata vårdgivaren i Stockholm där läkaren jobbade.

Polisen har inlett förundersökning mot läkaren och vårdgivaren vädjar till regionen om hjälp.

Läkaren är barnortoped och hade under fem år arbetat vid den privata kliniken som ingår i vårdval ortopedi. I mars valde han att sluta, för att i stället börja hos en konkurrent.

När en förälder i juli ringde för att boka om en tid till sitt barn vid kliniken, hittades inga uppgifter om barnet. Alla uppgifter om barnen som gått hos den aktuella läkaren var borta, enligt kliniken.

Vid en intern undersökning visade det sig enligt kliniken att läkaren, som haft fortsatt access, gått in i journalsystemet vid 204 tillfällen efter det att han slutat och att samtliga uppgifter om patienter som listats hos honom var raderade.

När ortopedkliniken kontaktade läkaren ska han ha uppgett att han haft för avsikt att kalla patienterna till sin nya mottagning.

– Han hade inte bara gått in och tagit uppgifter utan även raderat alla patienter som stod på hans lista. Att man står på en väntelista indikerar att det finns medicinskt behov för återbesök och uppföljning. Att vi nu inte vet vilka patienter som raderats är katastrofalt. Vi har ansvaret över dem, men ingen kontroll över hur läkaren hanterar dem vid sin nya arbetsplats. Det riskerar att göra barn handikappade, om de inte behandlas i tid, säger vd:n till DN.

Vd:n tar upp några exempel på potentiella patientsäkerhetsrisker. Då det finns skillnader i längd i benen, kan operation behöva göras i ett visst specifikt skede av tillväxt. Cystor kan behöva kontrolleras för att se till att de inte utvecklas i negativ riktning och skolios – krökningar på ryggraden – kan behöva opereras i vissa kritiska skeden.

Vårdgivaren gjorde direkt en polisanmälan om dataintrång, och även en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Polisen uppger att förundersökning är inledd mot mannen.

– Vi kan inte kommentera några detaljer eftersom utredningen befinner sig i ett så tidigt skede, säger förundersökningsledare Jawad Alkhiat.

Enligt vd:n har Region Stockholm inte tagit saken på allvar. 

– Det rör sig om minst 150-200 barn, och det kan vara fler än så. Vi har ingen kontroll över om de nu faller mellan stolarna. Vi har vädjat till regionen, som svarat att vi och läkarens nya klinik bör ”göra upp i godo”. De inser inte allvaret, att det dels begåtts ett brott men också att patientsäkerheten riskeras i och med detta.

När DN ringer upp läkaren säger han att han i dagsläget inte har någon anledning att kommentera.

– Jag har enbart tagit väntelistan över patienter som varit hos mig, säger han.

När DN frågar läkaren om de medicinska riskerna när de ansvariga inte längre har åtkomst till vilka patienter som raderats, lägger mannen på.

Händelsen har även anmälts till Datainspektionen. Johan Strand är ställföreträdande enhetschef på enheten för myndigheter, vård och utbildning. Myndigheten har ännu inte tagit ställning till ärendet. 

 – Jag kan bekräfta att ett ärende om dataintrång av en ortoped kom in som ett klagomål i slutet av juli. Någon handläggare har inte utsetts än, säger Johan Strand.

DN har sökt ansvariga på Region Stockholm. Lena Hanberg, avdelningschef för somatisk specialistvård vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm svarar i en skriftlig kommentar: 

”Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, HSF, ser allvarligt på att patienter hos en vårdgivare förs över till en annan utan att själva tillfrågas. Vi har påpekat detta och krävt en handlingsplan av den aktuella vårdgivaren. Vårdgivaren ska visa hur återföring av patienterna ska ske samt hur de ska säkerställa att något liknande inte ska ske i framtiden. Det finns nu en sådan handlingsplan, HSF följer nu upp att den också genomförs.”

Förvaltningen bifogar också ett brev från läkarens nuvarande arbetsgivare, som uppger sig ha förståelse för förvaltningens invändningar mot att patienter aktivt flyttats över mellan bolagen och anger att detta ska korrigeras. 

Enligt bolagets vd kommer läkare vid nyanställningar skriva under ett kontrakt med försäkran om att denne är införstådd med att ”patientens rätt att välja vårdgivare inom vårdvalssystemet är oinskränkt”. Enligt kontraktet har den nyanställde i och för sig rätt att informera sina gamla patienter om att hen har bytt arbetsplats, men inte rätt att styra patientens val.

Läs mer: Läkare förlorar legitimation efter omfattande dataintrång