Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 14:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lakare-ville-inte-ta-emot-sjuka-anmals-av-region-stockholm/

STHLM

Läkare ville inte ta emot sjuka – anmäls av Region Stockholm

En kvinnlig läkare i Stockholm har anmälts till Ivo av Region Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Patienter med feber, hosta eller influensa var inte välkomna till allmänläkarens mottagning i Stockholm. Nu anmäler regionen läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Vi ser allvarligt på det här. Som allmänläkare ska man kunna ta emot alla patienter, säger Johan Bratt, chefsläkare Region Stockholm.

I februari gjorde Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm ett platsbesök på läkarens mottagning efter att ha tipsats om att hon inte tog emot patienter med MRSA, en typ av stafylokocker som är resistent mot vissa sorters antibiotika.

Under besöket bekräftade läkaren för förvaltningen att hon inte tar emot patienter med MRSA eller virussjukdomar, enligt anmälan till Ivo. I väntrummet informerade en plansch att patienter med förkylning, feber, hosta eller influensa inte är välkomna på den privata mottagningen.

Förvaltningen konstaterade också att mottagningen saknade akutberedskap som hjärtstartare och akutväska. När läkaren fick frågan vad hon gör om en patient blir akut sjuk svarade hon, enligt förvaltningen, att hennes ambition var att få bort personen så fort som möjligt med hjälp av till exempel taxi. 

Efter platsbesöket valde Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att göra en fördjupad uppföljning av läkarens verksamhet. En medicinsk rådgivare gick i genom 1.076 journaler från 2017 och 2018 och hittade ytterligare brister.

Förutom att delar av journalanteckningarna saknas visade det sig att läkaren inte utgick från vanliga rutiner för att ställa diagnos. I stället har hon tagit ett stort antal prover, som lett till att läkaren beställt analyser för över åtta miljoner kronor under en femårsperiod. 

– Vi bedömer det här som för höga summor. Det är till exempel analys av D-vitamin för en miljon kronor under fem år. För en privat allmänläkare är det här höga siffror, säger Johan Bratt.

Regionen anser att läkarens agerande strider mot principen om jämlik vård och vill nu att Ivo prövar om kvinnan är lämplig att fortsätta utöva läkaryrket.

När DN når läkaren menar hon att innehållet i anmälan inte stämmer.

– Det är helt felaktigt. Jag tar emot patienter med smittsamma sjukdomar, men sist på dagen eller precis innan lunch för att de inte ska smitta andra i väntrummet.

Läkaren säger också att hon inte tycker att de ifrågasatta provkostnaderna är orimliga.

– Jag har gått i genom alla jag skickat till magnetröntgen och kan inte hitta någon som är obefogad om jag rannsakar mig själv, säger hon.

Utöver anmälan har regionen sedan februari ett utbetalningsstopp till läkaren.

– Personen får ingen ersättning från oss längre. Från och med september stängde vi också läkarens möjlighet till fri medicinsk service, alltså att beställa röntgen- och laboratorieundersökningar, säger Johan Bratt.

Läs mer: Läkare dömd för sexuellt ofredande fick nytt jobb – och sparkades