Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Läkarfacket på Nya Karolinska kräver stopp för ny vårdmodell

01:51. Pengarna, personalen, patienterna och politiken. DN Sthlm reder ut turerna kring byggandet av ”världens dyraste sjukhus” – från spadtag till öppnande. 

Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset anser att den nya omorganisationen hotar både vården och de sjukaste patienterna. Nu kräver facket att verksamhetsmodellen stoppas och att konsulterna sparkas.

Tre dagar innan flytten in på Nya Karolinska kräver läkarfacket i ett öppet brev till sjukhusdirektör Melvin Samsom att omorganisationen som sjukhuset genomgår gör halt. Facket kräver också att sjukhuset säger upp allt samarbete med konsultföretaget Boston Consulting group, BCG, som har till uppdrag att införa en ny vårdmodell med så kallad värdebaserad vård på Karolinska universitetssjukhuset.

Läs mer: Personalbrist väntar cancersjuka barn på Nya Karolinska

– Vi förstår nu att det är konsulter som styrt hur verksamheten ska omorganiseras snarare än vårdens behov. Vi vill att man avbryter och utvärderar vad som är de verkliga behoven, och då kan inte BCG vara kvar och utreda sig själv, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

Samtidigt som det Nya Karolinska öppnar sjösätts en ny organisation, som DN har berättat, och ett nytt arbetssätt som lärts ut av konsulter införs.

Den nya organisationsmodellen marknadsförs av det amerikanska konsultföretaget Boston consulting group. Inför det nya sjukhusets öppnande har modellen granskats av radioprogrammet Kaliber. Där framgår bland annat att sjukhusets programdirektör Andreas Ringman Uggla gick direkt från en anställning på konsultbolaget till sin tjänst på Karolinska universitetssjukhuset. Sjukhusdirektören Melvin Samsom blir i radioprogrammet också svaret skyldig när han får frågan om levande exempel på där vårdmodellen genomförts och resulterat i mer sammanhållen vård och minskade kostnader, vilket är två av Karolinskas mål. Att införa vårdmodellen är kostsamt i sig. Från 2015 till oktober i år har Karolinska betalat ut 73 miljoner kronor i konsultarvoden till BCG. 46 miljoner har betalats i år.

Vi förstår nu att det är konsulter som styrt hur verksamheten ska omorganiseras snarare än vårdens behov.

– Vi har många gånger ställt frågan om det finns evidens från andra ställen där värdebaserad vård är infört, men det har vi aldrig fått svar på. Nu vill vi att man gör halt, eftersom vi ser risken att man slår sönder klinikerna och splittrar upp vården ännu mer. Konsekvensen blir att man inte behåller kompetensområden och inte kan utbilda nästa generations specialister, säger Yvonne Dellmark.

Organisationsmodellen går ut på att vården ska utgå från patienternas behov i stället för vilka avdelningar som finns på sjukhuset. I stället för den klassiska uppdelningen i kliniker är vården indelad i teman och flöden. Patienterna delas in i flöden. Men modellen har inte prövats i stor skala och enligt läkarföreningen utgör det nya arbetssättet tvärtom ett hot mot vården av de sjukaste patienterna.

– Vi har tidigare jobbat med patientflöden, men då med patienter med gemensamma problem. De svårast sjukaste patienterna går oftast inte att gruppera i flöden för de har så många olika åkommor. De riskerar att hamna där de inte hör hemma och då får de inte den bästa vården.

Omorganisationen och flytten in i det nya sjukhuset sker i flera faser. När det gäller de delar av vården som flyttar in först på Nya Karolinska – hjärta-kärl och barnsjukvården – anser facket att den nya modellen kan få vara kvar eftersom den redan genomförts.

DN har sökt sjukhusdirektör Melvin Samsom för en intervju. Han svarar i en skriftlig kommentar via sin presschef att han tagit emot brevet från läkarföreningen i dag.

”Melvin kommer återkomma till läkarföreningen under nästa vecka. Just nu är hela fokus på inflytt i den nya sjukhusbyggnaden på söndag.”

Fakta.Konsultkostnader ­Karolinska

2015: 241 miljoner kronor, varav 171 miljoner till NKS.

2016: 315 miljoner kronor varav 247 miljoner kronor till NKS.

Därav till Boston Consulting group:

2015: 26, 5 miljoner kronor.

2016: 46,5 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.