Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lakarforeningens-ordforande-konsulterna-har-bara-varit-av-ondo/

STHLM

Läkarföreningens ordförande: Konsulterna har bara varit av ondo

– Man har målat in sig i ett hörn på Karolinska med den nya verksamhetsmodellen, säger Johan Styrud. Foto: Alexander Mahmoud

Stockholms läkarförenings ordförande Johan Styrud kallar Karolinskas varsel för sorgligt. Han anser att den nya konsultdrivna organisationsmodellen bär skulden för mycket av problemen – och att den nu behöver rivas upp.

– Man behöver gå tillbaka till hur vården varit organiserad tidigare.

Rätta artikel

Johan Styrud är ordförande i Stockholms läkarförening och överläkare på kirurgen på Danderyds sjukhus. Han har tidigare varit kritisk till den konsultdrivna omorganisationen på Karolinska och hur alla akutsjukhus i regionen drabbas av centraliseringen av det som räknas som högspecialiserad vård.

Att Karolinska nu varslar 550 anställda förstår han är nödvändigt, med tanke på det ekonomiska läget.

– Men det är beklagansvärt och mycket sorgligt att man behöver göra på det här drastiska sättet, säger Johan Styrud.

Även om varslet sägs gälla administrativa tjänster, ser han risker för ringar på vattnet. 

– Man har stora farhågor att det kommer att påverka sjukvården. I sista hand är det ju patienterna som drabbas. Det finns alla möjliga bekymmer, säger Johan Styrud och fortsätter.

– Det är en vårdkedja, från den enklaste vårdcentralen till den allra mest högspecialiserade vården som ska hänga ihop, och självklart känner man nu i hela regionen en oro för att man inte har koll på ekonomin och hur man skapar en hållbar arbetsmiljö.

Han understryker vikten av att regionen är en bra arbetsgivare som tar ansvar för sina anställda på sikt.

– Man har haft en dålig personalpolitik – arbetsmiljö och tystnadskultur – som gjort att man tvingats ta in hyrpersonal som i sin tur driver upp kostnaderna. Och så blir det så här.

Johan Styrud, Stockholms läkarförenings ordförande. Foto: Lisa Mattisson

Johan Styrud ser den nya organisationsformen som började införas på Karolinska 2016, och sättet den infördes på med hjälp av konsultbolaget Boston Consulting Group, som en starkt bidragande faktor till den rådande situationen.

– Man har målat in sig i ett hörn på Karolinska med den nya verksamhetsmodellen, den tematiska vården och att man stänger stora akutmottagningar. Nu blottläggs konsekvenserna på ekonomin. 

Han framhåller att sjukhuset nu bör backa och inse att man har gjort fel.

– Jag tror att man behöver ta ett omtag och se över den här organisationen. Jag tror att den tematiska vården har levt färdigt.

Vad innebär det för dem som inte är insatta i vården?

– Att man går tillbaka till hur sjukvården varit organiserad tidigare, med kliniker och exempelvis en urologisk, en ortopedisk, en hjärtmedicinsk avdelning etcetera. En organisation där man kan ta hand om de svårt sjuka, multisjuka, patienterna som inte passar in i den här nya, moderna vården på NKS.

Att multisjuka inte passar in har DN tidigare beskrivit, och styrelsen även slagit fast. Anställda på Karolinska vittnar om att de idkat civil olydnad och vårdat patienter med flera diagnoser, trots att den nya organisationen – med högspecialiserade, snäva, diagnosflöden – egentligen inte tillåter det.

Johan Styrud tror att en stor del av problemen hade kunnat stävjas om inte tilltron till managementmodellen som såldes in av konsulter på Karolinska, som DN berättat om i en lång rad artiklar, varit så stark.

– Jag är kritisk till konsulter inom de flesta områden. Konsulter kan man ha till att lösa enskilda små saker. Är det stora saker ska man ha egna anställda personer som kan verksamheten. Konsulterna på NKS har varit av ondo hela tiden.