Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 02:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lakarmottagning-stangs-efter-medicinsk-granskning/

STHLM

Läkarmottagning stängs efter medicinsk granskning

Läkarmottagningen West Medic vid S:t Görans sjukhus har allvarliga brister när det gäller vårdkvalitet och patientsäkerhet, enligt en intern granskning som DN har tagit del av. Nu stängs verksamheten och hundratals patienter måste flyttas. 

– Vi har kommunicerat ett återbetalningskrav på ungefär 800.000 kronor, säger enhetschefen Eva Bring vid SLL. 

Resultaten av den interna granskningen som presenterades i augusti i år var tydliga: Läkarmottagningen West Medic vid Neurocenter på S:t Görans sjukhus har gjort ”tydliga avsteg från lag, avtal och vetenskap och beprövad erfarenhet”. 

Bristerna i verksamheten bedöms som allvarliga när det gäller både vårdkvalitet, patientsäkerhet och kostnadseffektivitet, enligt rapporten som är författad av två specialistläkare som har gått igenom fler än 1.000 vårdkontakter som West Medic har haft.

Eva Bring, enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm bekräftar att rapporten riktar allvarlig kritik mot läkarmottagningen i fråga. 

– Ja, det stämmer. Rapporten har konstaterat brister i verksamheten, säger hon och berättar att West Medic är en mottagning bestående av endast en läkare.  

I rapporten framkommer att vårdens kvalitet har ”mycket allvarliga brister” och att i fem av sex patientkategorier som har undersökts bedöms upp till 70 procent av besöken vara medicinskt omotiverade. Journalföringen på läkarmottagningen kritiseras också och beskrivs som en ”tydlig patientsäkerhetsrisk”. 

Rekommendationen från rapportförfattarna är kortfattad: avtalet med West Medic bör avslutas. 

– Vi har i den här granskningen konstaterat att det finns risker för patientsäkerheten. Vi har dock inte några exempel på uppkomna patientskador, säger Eva Bring. 

Förvaltningen följde rapportens rekommendation. Under ett möte den 22 augusti där både representanter från förvaltningen och läkaren vid West Medic närvarade stod det klart att frågan skulle hanteras vid ett möte med avtalsutskottet den 11 september. Men redan dagen efter, den 23 augusti, sade han upp avtalet via mejl. 

– Han har sagt upp sitt avtal av pensionsskäl. Om han inte hade sagt upp avtalet hade vi gått vidare med det, men jag vill inte spekulera i vad det hade lett till, säger Eva Bring.

Det exakta antalet patienter som påverkas av händelsen är inte känt, men enligt Eva Bring handlar det om hundratals. Det finns dock en lösning för att ta hand om dessa. 

– De kommer att kunna omhändertas av Danderyds sjukhus, men det är självklart öppet för dem att söka sig vart de vill, säger Eva Bring. 

Hon berättar vidare att förvaltningen ännu inte har tagit ställning till om ärendet ska polisanmälas eller skickas vidare till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. 

Förvaltningen har riktat ett krav på återbetalning från West Medic.

– Vi har kommunicerat ett återbetalningskrav på ungefär 800.000 kronor till honom, säger Eva Bring.

DN har varit i kontakt med den aktuelle läkaren vid West Medic, och han bemöter kritiken som riktas mot honom i ett kort mejl. Han menar att uppgifterna om företaget inte stämmer och att det har ”framkommit en jävs-situation hos granskarna”. 

Eva Bring bekräftar att läkaren har en ”annan syn på frågan” än vad förvaltningen har, men att deras bedömning står fast. 

– Både granskarna och företaget Helseplan har bedömt att de är oberoende, säger Eva Bring och hänvisar till företaget som står bakom rapporten. 

Hon lägger till att hennes bedömning hittills står fast.