Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Läkarna som slog larm tvingas bort

Läkarna som rapporterade om missförhållanden på Caremas Koppargården har blivit uppsagda. ”Det är ganska allvarligt att stadsdelen agerar på det här viset, genom att straffa den som larmar om vanvård”, säger Anders Hellström, verksamhetschef på läkarorganisationen Trygg Hälsa.

I slutet av september fick politikerna i stadsdelsnämnden ta del av en rapport från Trygg Hälsas ansvariga läkare på Koppargården. Hon beskrev hur en patient dött till följd av blodförgiftning orsakad av ett illa skött sår. Att flera patienter var påtagligt undernärda, att onödiga amputationer gjorts, att läkemedlen tog slut och att det rådde brist på både kompetens och personal.

En månad senare beslöt politikerna att bryta avtalet med Carema.

Nyligen fick Anders Hellström beskedet att Trygg Hälsa har blivit uppsagda från alla de fyra Caremaboenden – tre i Stockholms stad och ett i Danderyd – där de sköter den medicinska vården.

–Jag tycker att det är en viktig fråga ur demokratisk synvinkel. Det är konstigt att den som larmar blir straffad, säger han.

Ordföranden i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, Fredrik Bojerud (C), har bett förvaltningen förklara på vilka grunder beslutet är fattat.

–Förvaltningen pratar med utföraren på boendet, det är så det går till. Men det här är en väldigt speciell situation, det är därför nämnden har bett att få veta hur det gick till, säger Fredrik Bojerud.

Leif Spjuth, stadsdelsdirektör i Hässelby-Vällingby, säger att Carema har behandlats på exakt samma sätt som alla andra utförare.

–Landstinget skickar ett brev till kommunen och frågar om vi vill förlänga avtalet eller byta vårdgivare. Då frågar vi, enligt praxis, utförarna på boendet hur de vill ha det, säger Leif Spjuth.

Carema har, enligt honom, under lång tid velat bryta avtalet med Trygg Hälsa.

– Ett samarbete som inte fungerar är, som vi ser det, en fara för patientsäkerheten, säger Leif Spjuth.

Men Carema ska ju inte vara kvar på Koppargården?

– Men personalen är kvar. Cirka hälften av sjuksköterskorna har haft svårt att samarbeta med Trygg Hälsa, Vårdförbundet har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Leif Spjuth.

Som han ser det är Trygg Hälsa inte utsparkade utan stadsdelen har följt de rutiner som finns.

– Att avtalet om Koppargården inte förlängs har ingenting att göra med Trygg Hälsas rapport, säger Leif Spjuth.

Det är formellt landstinget som tecknar avtal om läkarinsatserna. Men enligt Stig Nyman (KD), ansvarigt landstingsråd, vilar ansvaret på stadsdelarna. Landstinget gör ingen egen bedömning av vilka läkarorganisationer som får kontrakten utan litar på stadsdelarnas utlåtande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.