Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 19:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lakemedelsverket-stanger-apotek-i-barkarby/

STHLM

Läkemedelsverket stänger apotek i Barkarby

Läkemedelsverket har beslutat att stänga ett apotek i Barkarby i Järfälla med omedelbar verkan. Orsaken är omfattande brister i verksamheten, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

När Läkemedelsverket gjorde en inspektion på apoteket i augusti fann man bland annat ”omfattande brister” i hanteringen av narkotikaklassade läkemedel. Man hittade även manipulerade recept och den läkemedelsansvariges kunskaper och förståelse för rådande regelverk var undermålig.

Tillståndet återkallas nu med omedelbar verkan då verksamheten, som det heter i pressmeddelandet, har så allvarliga och omfattande brister att patientsäkerheten riskeras.

– Reglerna för att få driva apotek syftar främst till att patienten får säkra och fungerande läkemedel. Den här aktören har tydligt brutit mot en rad bestämmelser, så vårt beslut är välgrundat, säger Martin Lindblom, gruppchef för apotekstillsynen vid Läkemedelsverket.

Beslutet innebär att ingen verksamhet får bedrivas vid det aktuella apoteket. Apoteket ska nu vidta åtgärder för att se till att patienter kan hämta ut läkemedel vid andra apotek och kassera de läkemedel som finns i deras lager. 

Patienter som nyligen har hämtat ut läkemedel vid apoteket kan vända sig till Läkemedelsupplysningen för information om hur de bör agera.

Det aktuella apoteket tillhör inte någon av de större apotekskedjorna.