Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

"Lämna vårt land i fred"

Demonstranterna ropade slagord och krävde ett slut på kriget.
Demonstranterna ropade slagord och krävde ett slut på kriget. Foto: Eivind Vogel-Rödin
Budskapet var enkelt från de drygt 50 georgier som samlats för att demonstrera mot kriget utanför ryska ambassaden på tisdagen: Lämna vårt land i fred! Stoppa kriget!

Vrede, sorg och oro. Känslorna var upprörda bland de georgier som samlats på tisdagen för att demonstrera mot kriget med Ryssland, som nu är inne på sin femte dag.

- Saakasjvili! Saakasjvili, ropade demonstranterna och uttryckte sitt fulla stöd för president Micheil Saakasjvili och landets fortsatta självständighet.

Lela Nozadze, 40, ursprungligen från Tbilisi men bosatt i Sverige sedan nio år, gråter när hon berättar om de senaste dagarnas oro över familjen på plats hemma i Georgien.

Hennes 17-årige son befann sig i Gori bara några timmar innan staden bombades och även hennes 18-åriga dotter har varit fast i landet.

- Nu ska de precis evakueras och sitter i en buss på väg mot Jerevan, säger Lela Nozadze.

Men fast hon är tacksam för att barnen snart kommer att lämna oroshärden så slutar oron inte där.

- Jag har vänner och andra släktingar. Det här är inte bara ett krig mot Georgien, det är ett krig mot en demokratiskt land. Ryssland måste stoppas, säger hon.

David Tskhadaddze, 31, är så spänd över läget där hemma att han har svårt att hitta orden. Men hans fru Natia Baindurashvili, 26, berättar.

-De bombade huset bredvid det hus där min familj bor i Gori. Alla dog, säger Natia Baindurashvili på bruten svenska.

- Jag pratade med min mamma på telefon precis när de bombade. Nu bor det 20-30 personer i källaren för de vet inte om det kommer att komma mer bomber, säger Natia Baindurashvili.

Delar av staden finns inte längre och universitetet har förstörts, berättar Natia Baindurashvili, och säger att oron för vad som kommer att hända härnäst är tärande. Hennes syster har en två månader gammal baby, och fast hon talar med familjen så ofta hon kan på telefon så vet hon inte hur situationen kommer att se ut en timme senare.

Marina Axell, 54, vars barnbarn, vänner och övrig familj befinner sig i staden Poti som också bombats, vänder sin oro till ilska.

- Vi kommer aldrig att acceptera Rysslands handlingar. Saakasjvili är vår president och vi kommer aldrig att acceptera någon annan president, säger Marina Axell.

- Frihet är det mest värdefulla som finns. Om de bombar Georgien idag, vad händer då i morgon? säger hon.

Lela Nozadze menar att det är viktigt att skilja på den ryska regeringens handlingar och relationerna mellan vanliga ryssar och georgier.

- Jag har många ryska vänner, precis som jag har vänner från Ossetien. Men jag hatar vad regeringen har gjort, säger hon.

Bild

David Tskhadadze och hans fru Natia Baindurashvili och deras 2 år gamla son demonstrerar mot kriget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.