Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lana-kajak-i-utbyte-mot-skrapplockning-vi-hittade-allt-mojligt/

STHLM

Låna kajak i utbyte mot skräpplockning: ”Vi hittade allt möjligt”

01:03. Med skräpplockarpinnar och hinkar fiskar kajakpaddlarna upp allt från pappmuggar och porslin till plastmuggar och frigolit.

På tre platser i stan kan nu paddlare låna en kajak för att plocka skräp i vatten runt om i Stockholm. Lånet av kajaken är kostnadsfritt i utbyte mot att paddlaren hjälper till att samla ihop skräp som finns i naturen. 

– Vi hittade allt möjligt, allt från muggar till en tandborste och en supergullig ko-leksak. Tyvärr var det så mycket plast i vattnet, säger Natalia Durkalec, en av paddlarna.

Med skräpplockarpinnar och hinkar fiskade de upp allt från pappmuggar och porslin till plastmuggar och frigolit. Även pantburkar, plastflaskor och sugrör var vanligt förekommande. 

Det berättar Natalia Durkalec, som paddlade och letade skräp för tredje gången sedan initiativet startade i mitten av juni. Tillsammans med Adrian Forsgren, Philipp Seuferling och Nina Springer hade hon fått nys om att det fanns kajaker att låna samtidigt som de kunde hjälpa till med skräpplockning. 

Natalia Durkalec med skräpplockarpinnen i högsta hugg.
Natalia Durkalec med skräpplockarpinnen i högsta hugg. Foto: Mickan Palmqvist

– Våra två största motivationer är att vi älskar att paddla kajak – det är underbart att se Stockholm från vattnet. Vi är också väldigt intresserad av miljön, så det här är en jätterolig aktivitet, säger Natalia Durkalec. 

De möttes vid point 65, vid Pampas Marina i Solna, där de fick låna en kajak i utbyte mot att de plockar skräp under sin kajaktur och skriver på ett kontrakt att de ska dela med sig av turen på sina sociala medier. 

Natalia Durkalec berättar att det mesta av skräpet plockade de längst strandkanterna eller alldeles intill land. Tillsammans fick de ihop två hinkar med sammanlagt åtta kilo skräp under två timmar. 

– När man är i vattnet känns det som att vattnet är en del av ens hem, och det blir ännu tydligare att vi har ett ansvar för det. Man börjar också se skräp överallt sedan när man kommer hem, och funderar på hur man kan förebygga nedskräpning, säger hon. 

Bild 1 av 3 Nina Springer, Adrian Forsgren, Philipp Seuferling, och Natalia Durkalec paddlar kajak och plockar skräp.
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 2 av 3 ”Allt från muggar från restauranger till en tandborste och en supergullig ko-leksak. Vi hittade allt möjligt” säger Natalia Durkalec, en av paddlarna.
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 3 av 3 ”Det blir nästan som ett äventyr när man hamnar i buskage och letar efter skräp” säger Natalia Durkalec
Foto: Mickan Palmqvist

Bakom initiativet står den danska miljöorganisationen Green Kayak som har kajaker runt om på olika platser i världen. I Stockholm finns tre kajakuthyrare där privatpersoner kan låna en kajak genom initiativet – vid Klara strandkafé, vid Mälarpaviljonen och vid point 65 i Solna. 

Sedan verksamheten startade i Stockholm har intresset har varit stort. Det berättar Erik Sävenäs som arbetar på point 65 Kajakuthyrning. 

– De senaste veckorna så har det har varit uthyrt i stort sett hela dagen. Det har varit jättekul. Jag tror att folk tycker det är ett bekvämt och roligt sätt att bidra, säger Erik Sävenäs. 

När paddlarna kommer tillbaka till land med skräpet de hittat ska det vägas och forslas bort. Natalia Durkalec berättar att en av de tidigare gångerna hon paddlade fick de ett oväntat fynd – en elsparkcykel som de fiskade upp och la på kajaken.

– Min kompis paddlade ensam så hon fick lägga upp elsparkcykeln som partner, säger hon och skrattar. 

Foto: Mickan Palmqvist

Ämnen i artikeln

Solna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt