Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Landstinget gör om jätteupphandling av strålkanoner till Nya Karolinska

Other: Fredrik Funck

Stockholms läns landsting kommer att göra om upphandlingen av strålningsutrustning för Nya Karolinska. Det står klart efter att landstinget slutit en överenskommelse med leverantören Elekta. Omtaget av jätteupphandlingen innebär en fördyring för landstinget. 

DN har tidigare berättat att landstinget övervägt att häva avtalet med Elekta, efter att företaget inte levererat tio strålkanoner till Nya Karolinska enligt en uppgörelse med landstinget. Nu har landstinget gjort en överenskommelse med Elekta, som gör att delar av jätteupphandlingen av strålkanoner för cancersjukvården på cirka 500 miljoner kronor, tas om. 

– Det blir en ny upphandling av strålningsutrustningen till Nya Karolinska. Utrustningen vi fått uppfyller inte alla krav för framför allt viss mjukvara, säger Anne Lundquist, chefsjurist för Stockholms läns landsting. 

Hur kunde det bli så här? 

– Det har vi också frågat oss. Vi har gjort den här upphandlingen så att det ska bli bra och effektiv vård på alla sätt och vis. 

I avtalet med Elekta gäller också en del av leveransen strålkanoner till Södersjukhuset. Den delen av avtalet gäller fortfarande. 

– Det beror på att vårduppdraget på Södersjukhuset ser annorlunda ut, och därför kan man arbeta med Elektas utrustning, säger Anne Rundquist. 

Anne Rundquist har tidigare sagt att Elekta gjort sig skyldig till avtalsbrott. 

– Det är ett tydligt avtalsbrott. Vi har tagit upp diskussionen för att fortsätta samarbetet men med utgångspunkt för att det blir en betydligt mindre leverans. 

Enligt Rundquist innebär överenskommelsen med Elekta ett avdrag på priset med det värde som motsvarar utrustningen, men ingen rabatt på grund av den försenade och misslyckade leveransen. För landstinget återstår nu att göra en ny upphandling och då återstår bara en aktör. 

– Det finns bara en annan aktör på marknaden som kan leverera utrustningen, Varian, och vi har börjat förhandla med dem, säger Anne Rundquist. 

Hela inköpet av strålkanoner kommer nu att innebära en merkostnad för landstinget. 

– Ja, det blir en merkostnad eftersom Varians utrustning är dyrare. Men hur stor vet vi inte. 

Enligt landstinget kommer inte förseningen, som det nu ser ut, att drabba patienterna. 

– I dagsläget räknar vi med att utrustningen finns på plats samtidigt med flytten in på sjukhuset i hösten. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.