Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/landstinget-kan-fa-hjalp-av-ringholm/

STHLM

Landstinget kan få hjälp av Ringholm

Finansminister Bosse Ringholm, s, öppnar för ekonomisk hjälp till krisdrabbade Stockholms läns landsting.

- Situationen är hopplös och regeringen har tidigare riktat finansiell hjälp till krisdrabbade kommuner genom den så kallade kommunakuten. Jag utesluter inte att vi kan hitta en utväg också för Stockholms läns landsting.

Stockholms läns landsting har ett sparbeting på 3,2 miljarder kronor för 2004. I det förslag på besparingar som den politiska ledningen nu granskar återfinns en höjning av SL-kortet till 750 kronor, en höjning av landstingsskatten samt nedläggning av vårdavdelningar på både Södertälje och Norrtälje sjukhus.

Som ordförande i Stockholms arbetarkommun, och tidigare både finans- och trafiklandstingsråd i Stockholms län, inser finansministern att det föreslagna ekonomiska stålbadet inte bara hotar människors välfärd - utan också regeringsmakten 2006.

- Jag tror inte det är möjligt att hämta in 3,2 miljarder i besparingar. Landstinget kördes i botten av den tidigare borgerliga majoriteten i en medveten strategi. Det känns inte rätt att det ska drabba invånarna i Stockholms län. Tillsammans med landstingets nuvarande politiska ledning hoppas jag att regeringen kan nå en lösning. På vilket sätt kan jag inte säga i dag, säger Bosse Ringholm.

Finansministern talade under onsdagen i Västerås där Stockholm-Mälarregionens ekonomiska läge belystes i ett seminarium. Stockholmsregionen har sjunkit till 69:e plats i tidningens Affärsvärldens tillväxtliga, något som oroar även ledande kommunalpolitiker i Mälardalen, som Åke Hillman i Västerås och Hans Ekström i Eskilstuna.

- Tidigare brydde vi oss inte, men vi har i dag en helt ny situation. Går det bra för Stockholm gynnar det även oss - och Sverige, sade Hans Ekström.

I fokus stod Mälartunneln (Citybanan), den nya tågförbindelsen under centrala Stockholm. Ännu används 1871 års spår för resa till och från Stockholm. I början av 2004 väntas regeringen ta ställning till Banverkets förslag till framtidsplan för perioden 2004-15. Näringsdepartementet har redan skurit i planen och placerat Mälartunneln på väntelista.

- Mälartunneln måste vägas mot andra satsningar, självklart är jag medveten om den starka opinionen och jag håller också med om att vissa projekt betyder mer för tillväxt och utveckling än andra. Men jag understryker; Mälartunneln får vägas mot andra önskemål, personligen hoppas att jag att den kan börja byggas 2006, sade Bosse Ringholm.

Skatteutjämningssystemet och dess effekter är ett annat diskussionsämne som väcker känslor.

Bosse Ringholm är inte beredd att skriva på några lättnader varken för regionens kommuner eller landstinget. Bara landstinget ska under mandatperioden erlägga 22 miljarder i utjämningsskatt.

Bosse Ringholm ansluter sig helt till Lorentz Anderssons hett diskuterade utredningsförslag, som försämrar villkoren för regionen. Han är exempelvis inte beredd att föra in lönenivåerna som en del när utjämningsskatten beräknas.

Under frågestunden vädjade Anna Berger-Kettner, s, trafiklandstingsråd till finansministern:

- Låt oss i varje fall slippa betala till välmående regioner och landsting. Vi betalar, utan protester, till regioner med svag ekonomi och dålig tillväxt.

Vad gäller kommande försök med trängselavgifter i Stockholms stad bollade Bosse Ringholm frågor beträffande finansiering, SL:s roll samt garantier, till statens förhandlare, förre landshövdingen Lars Eric Eriksson.

I ett avseende var Bosse Ringholm mycket klar:

Säger Stockholms innevånare nej till trängselavgifter i folkomröstningen på valdagen 2006, ska beslutet respekteras. Trots att upp mot en miljard kronor då investerats i teknik och utrustning.

- Säger folkviljan nej, då gäller det, säger Bosse Ringholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt