Landstinget: ”olämpligt” med politiker i sjukhuskläder - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Landstinget: Olämpligt med politiker i sjukhuskläder

Carolin Nielsen, politiker för partiet Medborgerlig samling, bär sjukhuskläder med landstingets logotyp på en kampanjbild. Det har fått Stockholms läns landsting att reagera.

– Direkt olämpligt, säger personaldirektören Maria Englund till Svd

Partiet Medborgerlig samling har lanserat en kampanj i Stockholm där företrädare från partiet bär kläder kopplade till sina yrken på valreklambilderna. Den sjukhuspolitiska talespersonen Carolin Nielsen har på sig sjukhuskläder med Stockholms läns landstings logotyp på.

– Detta är direkt olämpligt. Man får inte använda sig av våra arbetskläder i sammanhang som inte har med sitt uppdrag hos landstinget att göra. Kläderna är arbetsredskap som vi tillhandahåller, säger Maria Englund, personaldirektör på SLL, till Svenska Dagbladet. 

Carolin Nielsen arbetar inte längre för landstinget, men uppger att hon ibland arbetar åt SLL via bemanningsföretag.

Tidigare har en polis som kandiderar för partiet burit uniform på reklamaffischerna. Han fick då en tillsägelse av Polismyndigheten.

Det är inte första gången som politiker har kandiderat i myndighetskläder. En kampanjfilm för Moderaterna JO-anmäldes efter att polisen upplevdes ha uttalat sig partiskt för ett visst parti.

I vintras blev polisen David Jerrvik i Södertälje blev ansiktet utåt för en kampanj av Socialdemokraterna – utan att någon hade frågat om han ville medverka. 

Carolin Nielsen säger till Svenska Dagbladet att hon i sak håller med personaldirektören och att policyn som dikterar att man inte ska använda kläderna i andra sammanhang än som arbetsredskap är bra.

– Det är en bra policy, men användandet är lite av ett statement mot att andra partier använder arbetskläder i politiska manifestationer och, speciellt vänsterpartier, kommer undan med det. Bilden ingår i en serie annonser där en sjuksköterska, en polis och en jurist finns med och vi vill understryka att vi är politiker med yrken, inte yrkespolitiker, säger Carolin Nielsen till Svenska Dagbladet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.