Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Landstinget satsar 118 miljoner på höjda löner för barnmorskor

Stockholms läns landsting satsar 118 miljoner kronor på att höja lönerna för barnmorskor och specialistsjuksköterskor.

– Men vi ska inte smeta ut 1.500 kronor mer i månaden på alla, vi ska ha en individuell lönesättning. Kvinnor i vården ska ha en möjlighet till bra löneutveckling som de själva kan påverka, säger personallandstingsrådet Anna Starbrink (FP).

Både nästa år och 2015 kommer 59 miljoner kronor – utöver den ordinarie löneutvecklingen – att läggas på höjda löner till barnmorskor, onkolog-, IVA-, operations-, barn- och anestesisjuksköterskor samt biomedicinska analytiker.

– Vi måste få upp nivåerna, det är inte rimligt att de har så låga löner. Det är nödvändigt för att landstinget ska kunna ha den kompetenta personal vi behöver på många strategiska områden i vården, säger Anna Starbrink.

Enligt henne är de 118 miljonerna ingen engångssatsning utan pengar som kommer att finnas kvar framöver.

– För mig är det också en jämställdhetssatsning, 90 procent av medarbetarna i den här gruppen är kvinnor, säger Anna Starbrink.

Att det råder brist på barnmorskor i Stockholm håller hon inte med om.

– Vi har gott om barnmorskor i Stockholm. Nu när BB Sophia rekryterar ser vi en tillfällig hårdnad konkurrens om barnmorskor och det är utmärkt för kvinnors arbetsmarknad.

Brist på sjuksköterskor innebär stängda vårdplatser på flera sjukhus. Varför inte höja ingångslönen?

– Vi måste välja väg. De pengar vi satsar nu räcker inte till höjda ingångslöner med de nivåer sjuksköterskeupproret kräver. Jag vill hellre lägga dem på en schysst löneutveckling för studenter som väljer sjuksköterskeyrket, säger Anna Starbrink.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.