Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Landstinget stäms för balsamering

Alan McCabes hustru balsamerades, vilket han fick veta först när det kom en räkning från landstinget på 787 kronor.
Alan McCabes hustru balsamerades, vilket han fick veta först när det kom en räkning från landstinget på 787 kronor. Foto: Roger Turesson

Stockholms läns landsting stäms för att rutinmässigt balsamera dödas kroppar efter tio dagar. Stämningsansökan lämnades in vid Stockholms tingsrätt på måndagen. Alan McCabe hoppas på upprättelse för att hans fru tvångsbalsamerades.

I september 2014 avled Alan McCabes hustru efter att hastigt ha insjuknat i cancer. Strax efter damp en faktura ner på 787 kronor med Stockholms läns landsting som avsändare, en avgift för balsamering som han varken informerats om eller beställt. Sedan dess har Alan McCabe kämpat för upprättelse för kränkningen, och i går lämnades stämningsansökan mot Stockholms läns landsting in vid Stockholms tingsrätt.

Alan McCabe hoppas att balsameringarna ska upphöra helt.

– Jag har gett ett löfte till Ingrid om att jag ska ta hand om henne. Och det ska jag göra även om hon är död. Nu vill jag rätta till det här, för Ingrids skull, säger Alan McCabe.

Landstinget anses ha brutit mot obduktionslagen, och mot rätt till privat- och familjeliv enligt Europakonventionen, och krävs på 20.787 kronor i skadestånd.

– Stämningen gäller i första hand att landstinget utför balsameringen utan samtycke, och utan att det är nödvändigt. Vi kan också visa att Stockholm sticker ut bland landstingen, säger Alexandra Gillström, jurist på Centrum för rättvisa.

Landstinget har inte tagit del av stämningsansökan och har därför avböjt att kommentera.

Som underlag i stämningsansökan finns en genomgång från alla landets landsting, som visar att Stockholms läns landsting är tämligen ensamt om sin balsameringsrutin. Under 2014 gjordes totalt 75 balsameringar i övriga landet.

– Stockholm sticker ut genom att göra något som andra inte bedömer är nödvändigt, och utan individuell prövning. Flera av landstingen svarar också att de använder andra metoder, till exempel body-bags, som är mindre ingripande alternativ, säger Viktoria Hybbinette, jurist på Centrum för rättvisa.

DN har i flera artiklar berättat att Stockholms läns landsting efter tio dagars förvaring i bårhus rutinmässigt balsamerar döda. Balsameringen utförs genom att kroppen töms på blod och ersätts av formalin som sprutas in i ljumsken eller halspulsådern.

Trots att väntetiderna på begravning kortats genom en lagändring 2012 fortsätter balsameringarna i samma takt.

Gunnel Blomgren, jurist och senior rådgivare på Stockholms läns landsting, pekar på väsentliga förändringar i nedbrytningsprocessen efter tio dagar.

”I tre–fyra veckor klarar sig inte kroppen och vi måste balsamera för att det inte ska bli en sanitär olägenhet”, sade Gunnel Blomgren till DN i februari.

Räkningen skickas vidare till dödsboet. På landstingets fem bårhus balsameras ungefär hälften av alla avlidna. Under 2015 gjordes 5.714 balsameringar, 80 procent av sanitära skäl. Endast på länets enda privata bårhus på S:t Görans sjukhus har anhöriga möjlighet att påverka, eftersom balsamering där bara görs på beställning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.