Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Landstinget stoppar miljonanslag till stjärnkirurg

Stockholms läns landsting stoppar med omedelbar verkan forskningsanslagen till den kritiserade stjärnkirurgen Paolo Macchiarini.

Landstinget hade beviljat forskningsanslag på cirka 800.000 kronor per år för perioden 2015–2017. Av dem ska omkring 300.000 kronor för 2015 ha betalats ut.

– Det är helt orimligt att vi ska använda stockholmarnas skattepengar till, som allt tyder på, en fuskande forskare. Med hänsyn till vad som framkommit i hela den här historien skulle det vara oacceptabelt och djupt provocerande, framför allt med hänsyn till patienterna som drabbats, säger Peter Carpelan (M) forskningslandstingsråd, till DN.

Carpelan säger att forskningssamarbetet mellan landstinget och Karolinska institutet ska bli föremål för en ”genomlysning”. Han vill också få till stånd ett möte med ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S). Syftet är att diskutera lagstiftningen när det gäller etik och moral i vården.

Både Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet har tillsatt utredningar för att granska Paolo Macchiarinis operationsmetoder och forskning. Den världsberömde kirurgen har bland annat opererat in konstgjorda luftstrupar på åtta patienter. Av dem har endast två överlevt. Tre av operationerna genomfördes på Karolinska universitetssjukhuset 2011–2012. Polisen har i de fallen inlett en utredning med rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.