Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Landstinget tillsätter granskning av sina egna åtgärder kring Karolinska

Other: Marc Femenia

Karolinskas egen granskning bekräftade de stora bristerna i fakturahanteringen och misstänkt jäv vid upphandling av konsulttjänster, som DN avslöjat.

Nu tillsätter landstinget en extern granskning – av sina egna åtgärder.

– Det här räcker inte. Vi måste gå till botten med det som hänt, och utesluter inte att det kan bli polissak, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd. 

 

Dagens Nyheter har i en rad artiklar avslöjat att fakturor för 57 miljoner från konsultbolaget Boston Consulting Group till Karolinska universitetssjukhuset saknar ordentliga specifikationer. DN har även avslöjat misstänkt jäv då en före detta BCG-konsult hanterat en upphandling som BCG vann.

Sjukhusets interna granskning har bekräftat DN:s avslöjanden och kritiserat särskilt jävsförhållandet som ”direkt olämpligt”.

På torsdagen presenterade Karolinskas styrelseordförande Anders Ekblom ett antal åtgärder i sju punkter för att strama upp den interna kontrollen på Karolinska. Bland annat ska en ny tjänst, en så kallad ”officer of compliance” tillsättas som ska utbilda de anställda och se till att regler efterlevs. Landstingsledningen presenterade i sin tur flera åtgärder för att strama upp kontrollen. 

Oppositionen har ansett att en intern utredning inte räcker, och i stället krävt en extern utredning av allt som hänt på Karolinska, vilket de formellt föreslog under fredagens extrainsatta ägarutskott.

Men på mötet, dit även Karolinskas sjukhusdirektör och styrelseordförande var kallade, fick landstingsalliansen i stället igenom sitt förslag: att en extern granskning, men bara av sjukhusets och landstingets egna åtgärdsförslag, ska genomföras.

Det som har hänt på Karolinska är allvarligt och det måste man gå till botten med

 – Vi står bakom beslutet, men vi tycker inte att det räcker. Det som har hänt på Karolinska är allvarligt och det måste man gå till botten med. Vi vill se en extern utredning av jäv och personkopplingar, sade Erika Ullberg (S), oppostionslandstingsråd. 

S lade ett tilläggsyrkande och kräver även ett totalstopp för konsultköp från Boston Consulting group, liksom ett stopp för vidare inflytt på Nya Karolinska. 

– Min känsla är att alliansen och sjukhusets ledning och styrelse vill lägga det här bakom sig. Men i nuläget vet vi inte hur mycket fakturaunderlag som saknas och till vilka belopp. Vi utesluter inte att det kan bli en polissak, säger Erika Ullberg. 

Granskningen ska handla om de åtgärder som Karolinskas ledning och styrelse har föreslagit, analysera landstingsledningens förslag till åtgärder samt vid behov föreslå ytterligare åtgärder. Detta för att säkerställa att tillräckliga åtgärder vidtagits för att liknande händelser inte ska kunna ske igen.

Varför ställer ni er inte bakom oppositionens förslag om att låta en extern utredare granska vad som har hänt?

– Vi och jag anser att det är en uppgift för revisionskontoret. Vi har en ansvarsfördelning i landstinget och revisionskontoret är den externa granskare som både har en politisk granskning och en tjänstemannagranskning och de kan anlita externa företag att utföra de externa granskningar som de finner lämpligt. Vi vill fokusera på att gå igenom vilka åtgärder som ska ge resultat så att vi får en god intern kontroll vid Karolinska men också för att sprida kunskap om vad som hänt i hela landstinget, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd och fortsätter:

– Vi har tagit sikte på samma sak men uttryckt oss olika. Jag delar Erika Ullbergs vilja att utreda jäv och personkopplingar. Det ingår i det uppdrag som ägarutskottet tagit beslut om.  

Utöver den externa granskningen ska en regelefterlevnadschef tillsättas för att se till att regler efterföljs. Det är ju basala regler som inte följts – att ha fakturaunderlag och att inte tillåta jäv vid upphandlingar – är det inte regler som alla höga chefer ska känna till?

– Jag instämmer till fullo med dig. Ju högre upp i en organisation man befinner sig desto större ansvar har man för att hålla koll på etik, moral och jävsförhållanden och följaktligen borde det inte behövas. Men vi är en stor organisation och det är oerhört viktigt att vi ser till att inte bara höga chefer utan även medarbetare som hamnar i en situation där chefer begär saker av dem som de kanske borde säga nej till.

Ju högre upp i en organisation man befinner sig desto större ansvar har man för att hålla koll på etik, moral och jävsförhållanden och följaktligen borde det inte behövas

Vänsterpartiet står kvar vid kravet på en extern revision, och kräver fortfarande att styrelsen och sjukhusdirektören ska avgå.

– Det här är en fråga om trovärdighet för dem som styr, vilket inte längre finns. Nytt ledarskap behövs och det handlar inte bara om turerna kring konsulterna – sjukvårdspersonalens förtroende för sin ledning är mycket lågt, och operationsköerna är oförsvarligt långa, säger Gunilla Roxby Cromvall, gruppledare för V i landstinget, i ett pressmeddelande.

BCG:s seniora partner och Stefan Larsson har sedan i december inte velat ge DN någon intervju. I en skriftlig kommentar säger han: 

”Som vi tidigare påpekat har vi arbetat, rapporterat och fakturerat enligt överenskommelse med sjukhuset. Självklart har vi alla underlag och kommer givetvis förse vår uppdragsgivare med den information och de underlag de möjligen saknar, något som redan har påbörjats. 

Som leverantör har vi ingen anledning att kommentera internrevisionen utan kan enbart konstatera att vi av naturliga skäl följt de rutiner som var gällande under vårt samarbete.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.