Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Landstinget vill inte lyssna på kritiken

Hörselmottagningarna i Stockholm ägs nästan uteslutande av företag som tillverkar hörapparaterna. Hörselskadades riksförbund har flera gånger påtalat detta för ansvariga politiker. Men de vill inte lyssna, enligt riksförbundet.

– Vi har uppfyllt våra mål med vårdvalet, säger landstingsråd Ella Bohlin (KD).

I december 2011 införde den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting ett nytt system inom hörselvården. Med vårdval och hörselkontroller skulle valfriheten öka och köerna kortas.

Köerna har kortats men valfriheten är en chimär, visar siffror från Hörselskadades riksförbund, HRF.

Mer än 83 procent av hörselmottagningarna i Stockholms län ägs av två koncerner som tillverkar hörapparater. Och de erbjuder nästan enbart sina egna produkter.

En sammanställning som HRF gjort för 2015 visar att patienter som provat ut hörapparater hos de stora mottagningarna till 98 procent fått hörapparater som ägarkoncernen tillverkar.

– Vi har inga synpunkter på vårdvalet. Men då måste det finnas en valfrihet. Vår kritik riktar sig mot politikerna, som serverar den här möjligheten på en bricka, inte företagen, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande Hörselskadades Riksförbund.

HRF får mängder av telefonsamtal och mejl från av upprörda patienter som vittnar om att de ”lurats” att köpa dyra apparater för egna pengar, vilka kan kosta upp till 20 000–30 000 kronor. Ofta utan att ha informerats om landstingets utbud som är gratis.

Foto: Nicklas ThegerströmAnn Carlberger. Foto: Nicklas Thegerström

När Ann Carlberger skulle skaffa en ny hörapparat gick hon till en av de stora auktoriserade hörselmottagningarna.

– Jag har aldrig varit med om en så snabb och dålig hörselkontroll. Därefter fick jag frågan om jag vill höra som landstinget vill eller om jag vill höra riktigt bra, säger hon.

Men Ann Carlberg var påläst och bestämd på att hon enbart ville ha en apparat ur landstingets utbud. Då slocknade audionomens intresse och en enkel och ganska klumpig modell plockades fram.

– De fick mig att känna mig snål och fattig. Men jag tycker synd om audionomerna också. Många av dem är säkert olyckliga över att vara försäljare i första hand.

Enligt HRF så fakturerar företagen landstinget mer för hörapparaterna än vad de egentligen kostar, vilket kostar skattebetalarna över 20 miljoner kronor per år, enligt HRF:s beräkningar.

– Jag är jävligt förbannad på att politikerna slösar så här med våra skattepengar, säger Ann Carlberger.

Oppositionsborgarrådet Dag Larsson (S) är också mycket kritisk till det nuvarande systemet:

– Att låta hörapparatstillverkarna driva mottagningarna är ungefär lika korkat som att låta läkemedelsindustrin driva vårdcentraler.

Foto: Dag Larsson har skrivit en motion om att landstinget borde öppna en egen hörselmottagning för att öka valfriheten. Men han har inga förhoppningar om att den får gehör.

– Det går helt emot den nuvarande majoritetens politik med privatiseringar av vården, säger han.

Ansvarigt landstingsråd, Ella Bohlin (KD) tycker att hörselvården i Stockholm fungerar bra.

– Vi tycker att vi uppfyllt de mål vi satte upp när vi sjösatte vårdvalet för hörselhjälpmedel och har inget att skämmas för, säger hon.

Hur ser du på att hörselmottagningarna till stor del ägs av hörapparatstillverkarna?

– Vi har långtgående krav på de som vill ge sig in i vårdval, men vi kontrollerar inte företagens exakta affärsrelationer. Det tillhör den fria marknaden.

Foto: SLLVad säger du om att patientföreningen HRF är så kritisk till hur det fungerar i dag?

– Det är inte det vi ser i våra patientenkäter. Brukarna är väldigt nöjda.

Ella Bohlin säger att det redan i dag finns ett krav på hörselmottagningarna om att ge en allsidig information men att en fördjupad uppföljning har satts i gång som ska vara klar framåt hösten.

– Den kommer att landa i vissa förändringar. Bland annat vill vi förtydliga kravet på att brukaren verkligen har sett och förstått hela sortimentet av hörapparater.

I helgen har HRF kongress. Då kommer läget för hörselvården i Stockholm att vara en av de stora frågorna som diskuteras.

Foto i text: Magnus Selander, SLL

Fakta. Så skaffar du hörapparat

Den som behöver hörhjälpmedel i dag ska vända sig till någon av de 35 hörselmottagningar som finns i länet.

Patienten kan antingen låna en apparat ur landstingets upphandlade utbud eller köpa en hörapparat privat. Då får patienten en hörselcheck värd 3.042 kronor. Kostar apparaten mer får patienten betala ur egen ficka.

I båda fallen är utprovningsavgiften för patienten 600 kronor.

Hörselskadades riksförbund har en rådgivningstjänst som heter Hörsellinjen.

Två koncerner

Hörselvården i Stockholm domineras av två stora koncerner.

Hörsam, Audionomerna och Avesina ingår i koncernen William Demant Holding, som tillverkar hörapparater.

Din Hörsel och Audium ingår i koncernen Sonova, som tillverkar hörapparater.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.