Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Landstinget vill prisa jämställdhet

Anna Starbrink
Anna Starbrink Foto: Magnus Hallgren

Landstinget instiftar ett jämställdhetspris på 50 000 kronor. Det ska gå till en vårdverksamhet eller vårdpersonal som särskilt har utmärkt sig när det gäller jämställd vård. Vem som helst kan nominera kandidater till priset.

Det är i det alliansledda landstingets strävan att uppmuntra och sprida goda initiativ som leder till förändring som priset instiftats, på initiativ av Liberalerna.

– Pris är ytterligare ett sätt att uppmuntra goda arbetsplatser och medarbetare. Hjulet ska inte behöva uppfinnas på nytt, det goda exemplets makt är viktigt, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Hon understryker dock att landstingets jämställdhetsarbete inte är någonting som ska göras som projekt ”vid sidan av”, det ska integreras i den ordinarie verksamheten.

– Landstinget ska vara jämställt hela vägen, från vården för den enskilda patienten och villkoren för den enskilda medarbetaren, till våra professionella bolagsstyrelser där 50 procent av ledamöterna och över 40 procent av ordförandena är kvinnor, säger hon.

Alla verksamheter och medarbetare inom landstinget kan nomineras, och vem som helst kan nominera.

Beslut om pristagare fattas av hälso- och sjukvårdsnämnden, efter förslag från en kommitté som ska bedöma kandidaterna utifrån ett antal olika kriterier som handlar om allt ifrån ökad jämställdhet i bemötande, behandling eller uppföljning i hälso- och sjukvården eller tandvården till normmedvetet ledarskap.

Priset, som delas ut för första gången nästa år, är bara en liten del i landstingets pågående jämställdhetsarbete.

Hittills har man gjort insatser för att få jämställda bolagsstyrelser. I landstingets bolag och förvaltningar med professionella styrelser (ej valda på politiskt mandat) är totalt 15 av 29 ledamöter kvinnor, det vill säga över hälften.

Nästa år ger man också ett anslag till genusvetenskaplig forskning med inriktning på jämställd hälsa på en miljon kronor. Dessutom ska man satsa på utbildning i jämställdhet för chefer som planerar och genomför förändringsprojekt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.