Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Landstingets datasystem låg nere

Den som går in på Stockholms läns landstings hemsida möts av ett felmeddelande.
Den som går in på Stockholms läns landstings hemsida möts av ett felmeddelande. Foto: Skärmdump från SLL.se

Landstingets datasystem låg nere under över en timme på måndagsförmiddagen. Både sjukhus och privata vårdgivare drabbades men det är ännu oklart vad som orsakat felet.

– Vi har sedan klockan 10 haft en driftstörning och den påverkar flera verksamheter inom Stockholms läns lansting, sade Rebecka Grunditz vid SLL:s pressjour till DN tidigare på förmiddagen.

– Det handlar framför allt om intranätet och åtkomsten till journalsystemet via Take Care. Man har dock gått över till backup för att hantera journalerna.

Varför skickas då patienter hem från till exempel Liljeholmens vårdcentral eftersom det inte går att se några bokningar?

– Jag har inte fått någon information om det. Man ska kunna komma åt journalerna via backup-systemen, säger Rebecka Grunditz.

Störningen drabbade såväl sjukhus som privata vårdgivare, men vid halv tolv var systemen åter uppe.

– Verksamheterna kan uppleva att det går lite långsammare, men det är igång nu. Vi gick in i ett stabsläge i ungefär en timme eftersom många sjukhus påverkades, säger Hesam Akbari, pressansvarig på SLL till DN vid 12-tiden.

Ännu är det oklart vad som orsakade felet, men det har enligt Akbari pågått ett planerat underhållsarbete som kan ha haft påverkan.

Även landstingets hemsida låg nere, men det gick fortfarande att komma in på Vårdguiden 1177, som ligger på en annan server.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.