Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Landstingsdirektören i Karolinskas styrelse – mot lagen

Landstingsdirektör Malin Frenning.
Landstingsdirektör Malin Frenning. Foto: Anna Molander

Efter avslöjanden om brist på kontroll och regelefterlevnad vid Karolinska universitetssjukhuset ingrep landstinget.

Nu kan DN avslöja att en av krisåtgärderna – att tillsätta landstingsdirektören som ny medlem i sjukhuset styrelse – strider mot kommunallagen.

– Det är makalöst, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Efter en rad avslöjanden av DN, bland annat om jäv i en upphandling och höga konsultfakturor från Boston Consulting Group utan underlag vid Karolinska universitetssjukhuset, tillsattes en internrevision som kom med svidande kritik mot sjukhusets brist på kontroll.

– Som finanslandstingsråd, skattebetalare och vän av ordning och reda blir jag upprörd, skrev finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) på sin Facebooksida. 

Flera krisåtgärder sattes in i februari. En extern granskning tillsattes, en regelefterlevnadschef med uppgift att se till att lagar och regler efterföljs på sjukhuset inrättades som ny tjänst – och landstingsdirektör Malin Frenning blev ny adjungerad ledamot i Karolinskas styrelse.

– Det här uppdraget förtydligar landstingets viktiga arbete med att stärka styrning, uppföljning och kontroll. Jag adjungeras i styrelsen och kommer att kritiskt granska sjukhusets åtgärder för att hantera de brister som framkommit, sa Frenning i ett uttalande på landstingets hemsida.

Uppdraget kom från alliansen efter beslut i landstingets ägarutskott.

”Landstingsdirektören blir adjungerad in i Karolinskas styrelse för att bidra med kunskap men också kontroll”, skrev finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) på Facebook.

Nu kan DN avslöja att tillsättningen av landstingsdirektören i Karolinskas styrelse inte är förenlig med lagen.

Styrelsen är nämligen enligt lagen en nämnd.

Kommunallagens sjunde kapitels tredje paragraf beskriver vem som inte kan väljas in i en nämnd: 

”Direktören är inte valbar till förtroendeuppdrag i kommunen, landstinget eller kommunalförbund som kommunen eller landstinget är medlem i. Den som är chef för en förvaltning som hör till en nämnds verksamhetsområde får inte väljas till ledamot eller ersättare i nämnden”.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, förtydligar:

– Karolinskas styrelse är ju en nämnd, vilket innebär att kommunallagen gäller. Lagen säger att den högsta tjänstemannen inte kan vara förtroendevald i en nämnd, eftersom man vill hålla det rent mellan maktnivåerna. Det skulle bli jättekonstigt om kommundirektören också var kommunalråd.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) vill inte uttala sig i frågan utan hänvisar till landstingsdirektören.

Landstingsdirektör Malin Frenning själv beskriver sin roll för DN:

– En direktör får inte väljas till ledamot eller ersättare i en styrelse. Styrelseledamot eller ersättare väljs av landstingsfullmäktige, och jag är inte vald av fullmäktige. Andra än förtroendevalda kan närvara vid en nämnds möten, och jag närvarar vid mötena i Karolinskas styrelse. Som närvarande tjänsteman har jag däremot inte rätt att fatta beslut.

Att adjungera innebär ett tillfälligt upptagande av en person, som i annat fall står utanför det formella mötet, som medlem i en mötesförsamling. Oftast kan en person adjungeras med närvaro-, yttrande- eller yrkanderätt, dock endast sällan beslutanderätt, efter beslut i ordningsfråga av församlingen.

Men enligt Olle Lundin är det inte enligt reglerna att adjungera in ledamöter i en nämnd.

– Antingen sitter du i en nämnd, och då är du förtroendevald, eller så sitter du inte i nämnden. Det finns inget lagstöd i kommunallagen för att adjungera ledamöter till en nämnd. 

Sedan 2013 har landstingsrevisorerna vid fyra tillfällen, senast i november, slagit ned på brister i styrning och kontroll av Karolinska universitetssjukhuset. Som DN berättade i tisdags riktade landstingsrevisorerna i sin årsredovisning för 2017 hård kritik och en exceptionell anmärkning mot Karolinskas styrelse, bland annat för att den bedrivits som ett bolag och inte som en nämnd. 

Det strider mot kommunallagen och konsekvenserna har enligt revisorerna blivit att ansvaret för verksamheten på Karolinska blivit otydligt.

Olle Lundin anser att tillsättningen av Malin Frenning i Karolinskas styrelse visar att revisorernas kritik inte når fram.

– Det som landstingsrevisorerna säger faller platt ned, helt och hållet. Det här visar att de fortfarande inte förstår att de är ett landsting och att det är kommunallagen som gäller. De måste väl ha jurister? Det är helt makalöst, inte klokt, säger han och fortsätter:

– Lagtexten är så tydlig, att det inte finns något utrymme för tolkning. Maken till inkompetens alltså, det är helt galet.

Numera pensionerade Curt Riberdahl, tidigare professor och expert på kommunalrätt, som varit sakkunnig expert åt landstingets revisorer, håller med Olle Lundin.

– Stockholms läns landsting har haft mycket problem och trasslat till det. Det Olle Lundin säger stämmer. Det står i kommunallagen att en ledande tjänsteman inte samtidigt kan sitta i en nämnd. En landstingsdirektör kan inte sitta i styrelsen för en nämnd, då hamnar man på dubbla stolar.

Även Riberdahl anser att det inte har betydelse om landstingsdirektören sitter som adjungerad i styrelsen.

– Som förvaltningschef har du inte något politiskt mandat. Du ska som tjänsteman vara biträde till politikerna - de förtroendevaldas rådgivare. Det är två olika roller som är viktiga att hålla isär.  

DN har sökt landstingets chefsjurist Anne Rundquist, som även hon hänvisar till Malin Frenning i denna fråga.

Fakta.Malin Frenning

Malin Frenning tillträdde som landstingsdirektör för Stockholms läns landsting den 1 december 2016.

Innan dess var hon vd för Telia Sverige och ingick i Telias koncernledning under fem år.

I februari fick hon i uppdrag, efter beslut i landstingets ägarutskott, att ingå som ny adjungerad ledamot i Karolinska universitetssjukhusets styrelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.