Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Landstingsråd: Tar sjuksköterskornas larm på djupaste allvar

Landstingsrådet Peter Carpelan vill ha ”alla fakta på bordet” om läget på Danderyds sjukhus. Han kommer själv att vara på plats på måndagen för att informera sig under samtal med ledning och personal.
Landstingsrådet Peter Carpelan vill ha ”alla fakta på bordet” om läget på Danderyds sjukhus. Han kommer själv att vara på plats på måndagen för att informera sig under samtal med ledning och personal. Foto: Lina Alriksson

Forsknings- och personallandstingsrådet Peter Carpelan (M) ser med ”djupaste allvar” på det larm från personalen på Danderyds sjukhus om ohållbara förhållanden på arbetsplatsen, till följd av akut sjuksköterskebrist, som DN på söndagen rapporterat om.

Han säger att den ansträngda situationen, där både personal och patienter drabbas, känns igen från sjukhus runtom i Sverige. Tidigare har den dock inte drabbat Danderyds sjukhus, enligt Carpelan.

– Jag är som personallandstingsråd ansvarig för personalfrågorna. På måndagen kommer jag på plats träffa ledningen för sjukhuset och också vara tillgänglig för personalen, så att medarbetare direkt till mig kan framföra sina synpunkter, säger han till DN på söndagskvällen.

Han förväntar sig av sjukhusledningen att få ”alla fakta på bordet” om läget. I DN:s artikel berättar personal om en arbetsbelastning som gör dem sjuka, de som ska vara där för att ge de sjuka – patienterna – den vård de har rätt att förvänta sig.

Peter Carpelan har ingen annan uppfattning än att bristen på sjuksköterskor är ett svårt problem. Han hävdar att Stockholms läns landsting har vidtagit åtgärder för att räta upp situationen, men medger att dessa inte biter på kort sikt.

– Jag tillträdde min post efter valet för drygt två år sedan. En rad åtgärder har vidtagits, exempelvis en kompetensförsörjningsstrategi som fullmäktige nyligen antog. Vi fokuserar i den på bland annat utbildning, lönefrågor och inte minst ledarskapsfrågor. Landstinget måste bli en mer attraktiv arbetsgivare, säger han, och nämner även planer på att sjuksköterskor ska kunna göra klinisk karriär, med högre lön som morot för att stanna inom yrket.

– Sådana kompetensstegar har läkarna, något liknande bör vi också se till att erbjuda sjuksköterskorna.

Men nu handlar det om det akuta läget, med sköterskor som slutar för att de inte orkar med mer, med följd att de som är kvar får det ännu tuffare – och då börjar även de överväga att lämna sina jobb. Vad gör ni där?

– Det pekas finger mot vårt landsting, inte minst från socialdemokratiskt håll. Men sjuksköterskebrist är inget Stockholmsfenomen. Jag vill se ansvarig minister i regeringen komma ut på banan, detta måste lösas på nationell nivå, säger Carpelan, som gärna ser att ministern det handlar om, Gabriel Wikström (S), hör av sig:

– Då kan han få ett och annat klokt förslag för den nationella sidan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.