Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Länsstyrelsen föreslås få ansvar för utsatta EU-medborgare

Foto: Leif Blom/TT

Polisen måste bli hårdare och avhysa EU-migranter från platser där de bor illegalt. Det är en av slutsatserna i en färsk utredning. ”Det finns inget alternativ. Svensk polis måste ta ett kliv fram i detta”, säger utredaren Martin Valfridsson.

Martin Valfridsson har på regeringens uppdrag utrett hur samhället ska hantera utsatta EU-medborgare som befinner sig i Sverige. I första hand rör det sig om tiggare med romsk bakgrund.

Valfridsson föreslår att länsstyrelserna i framtiden ska sköta samordningen kring de utsatta EU-medborgarna. Samtidigt pekar han på att polisen måste bli bättre på att upprätthålla lagen när det gäller illegala bosättningar. Polisen ska använda de lagar som redan finns för att avhysa människor som bosatt sig illegalt.

– Det är ett brott att olovligen bosätta sig på annans mark. Budskapet bör vara att man får komma till Sverige, men att man måste bo på ett lagligt sätt, säger Martin Valfridsson.

Han är också skeptisk till att kommuner ska upplåta särskild mark till bosättningar. Då uppstår andra problem, till exempel frågan om vem eller vilka som ska ha rätt att få del av kommunens mark.

En del i länsstyrelsernas uppdrag ska också bli att informera om vilka lagar som gäller i Sverige.

Martin Valfridsson vill inte förbjuda tiggeri men uppmanar tillsammans med den ansvariga ministern Åsa Regnér (S) människor att ge pengar till hjälporganisationer i stället för direkt till tiggare. Orsaken är att de bägge inte ser gatutiggeri som någon långsiktig lösning för utsatta människor.

Valfridsson pekar på att tiggeriet leder till att familjer ofta splittras genom att föräldrar lämnar sina barn i hemlandet medan de åker till Sverige och tigger. En del tar dock med sig barnen hit. Enligt Martin Valfridssons uppgifter finns det cirka 4.700 utsatta EU-medborgare i Sverige, varav 70–100 är barn.

– Jag tycker inte att vi ska uppmuntra den här gruppen att ta med barn till Sverige om man inte har en tillräckligt bra boendesituation, säger Martin Valfridsson.

Han anser också att barn till EU-migranter bara i undantagsfall ska erbjudas skolgång i Sverige.

– Jag tycker inte att vi generellt ska erbjuda skola till alla barn ur den här gruppen, säger han.

Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) anser att frågan om utbildning är central:

– Enligt barnkonventionen har barn rätt att gå i skola, och som utredaren påpekar så har barn stått utanför skolsystemet år efter år. Jag anser att utbildning är den viktigaste åtgärden för den här gruppen. Barn har rätt att gå i skola, absolut, säger Åsa Lindhagen.

Hon säger att många av förslagen är i linje med hur Stockholms stad arbetar med utsatta EU-medborgare och välkomnar förslag om en större samordning mellan kommunerna.

– Jag tror att det vore mycket bra om vi kunde samordna vårt arbete med att stötta och hjälpa utsatta EU-medborgare mer över kommungränserna. I Stockholms stad arbetar vi redan med att se till att inga barn far illa. Vi har därför ett särskilt EU-team, bestående av socialsekreterare med hög språkkompetens som arbetar uppsökande, säger Åsa Lindhagen.

EU-teamets kontakter med utsatta EU-migranter har gett ökad kunskap, till exempel att omkring 90 procent av dem skulle vilja bo i hemlandet med sina barn, berättar Veronica Wolgast Karlberg, avdelningschef vid socialförvaltningen i Stockholm.

– Då blir det naturligt att fråga sig hur vi kan bistå hjälporganisationer som gör ett bra arbete i till exempel Rumänien.

Veronica Wolgast Karlberg anser att länsstyrelsernas samordningsansvar är viktigt för att alla ska behandlas likvärdigt:

– Inom kommuner och mellan kommuner. Det är märkligt att man kunnat få en typ av hjälp i en del av Sverige men inte i en annan. Och det har funnits en osäkerhet om vad kommunerna ska och får göra. Där blir nu juridiken tydlig, säger hon.

Utredarens förslag välkomnas också av den politiska oppositionen.

– Vi ställer oss bakom mycket av det som utredaren säger, om att svensk lag ska gälla var man än kommer ifrån. Från stadens sida tycker vi att fler åtgärder ska sättas in, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), som bland annat vill att kommunen ska anställa lokala ordningsvakter för att bistå polisen vid avhysningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.